Πόσο «αθώο» είναι το τρίψιμο των ματιών

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τρίβει τα μάτια του  κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακούστε.

Είτε είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ κοιτάτε τον υπολογιστή σας, το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια εύκολη συνήθεια.

«Είναι πολύ συνηθισμένο», είπε η Jill Beyer, OD, επίκουρη κλινική καθηγήτρια οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Όλοι κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος ότι έχουν νιώσει την ανάγκη να θέλουν να τρίψουν τα μάτια τους λίγο».

Όταν ένα άτομο τρίβει τα μάτια του, μπορεί να διεγείρει τα δάκρυα και να λιπάνει το μάτι, εξήγησε ο Beyer. Κάποια από τα ελκυστικά μπορεί να είναι ότι είναι «απτική» και μπορεί στιγμιαία να «μουδιάσει ένα μέρος της αίσθησης στα μάτια», είπε.

Ωστόσο, το να τρίβετε έστω και λίγο τα μάτια σας – ειδικά αν γίνεται συχνά – είναι γενικά αποδοκιμασμένο από τους ειδικούς στην υγεία των ματιών.

Το τρίψιμο μπορεί να ασκήσει άσκοπη πίεση στο μάτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται κερατόκωνος, Masako Chen, MD, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας και διευθυντής της Comprehensive Eye Clinic στο Mount Sinai’s New York Eye and Ear Αναρρωτήριο, είπε η Υγεία.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει ποτέ να τρίβει τα μάτια του και απλώς να βάζει τεχνητά δάκρυα εάν έχει φαγούρα», είπε ο Τσεν. «Θα μείωνε πραγματικά πολλές επισκέψεις στο γιατρό».

Να γιατί μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τρίψετε τα μάτια σας, πώς η συνήθεια μπορεί να είναι επικίνδυνη και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας.

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρίβουν τα μάτια τους συχνά;

Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να τρίβει τα μάτια του, αλλά ορισμένα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να τρίβουν τα μάτια τους πολύ συχνά.

Για παράδειγμα, οι αλλεργίες μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας τριψίματος των ματιών.

Είτε οφείλεται σε εποχιακές αλλεργίες είτε σε κάποια άλλη πάθηση, τα άτομα με αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή αλλεργίες στα μάτια, συχνά εμφανίζουν κνησμό, κάψιμο και καθαρές εκκρίσεις που τους κάνει πιο επιρρεπείς στο τρίψιμο των ματιών τους.

Οι παθήσεις των ματιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερο τρίψιμο – βλεφαρίτιδα, μια φλεγμονή των βλεφάρων και η ιογενής επιπεφυκίτιδα ή το ροζ μάτι, μπορεί να αναγκάσουν ένα άτομο να τρίβει τα μάτια του πιο συχνά, είπαν οι Beyer και Chen, αντίστοιχα.

Και, η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να είναι ένας κοινός ένοχος τριβής.

«Σήμερα καθόμαστε όλοι μπροστά από τα τηλέφωνά μας, τους υπολογιστές μας και δεν αναβοσβήνουμε αρκετά – το δακρυϊκό φιλμ μας εξατμίζεται», είπε ο Clark Chang, OD, διευθυντής παγκόσμιων ιατρικών υποθέσεων με τον Glaukos και διευθυντής ειδικών φακών με τον Wills. Οφθαλμικό Νοσοκομείο.

«Εκτός από τις αυξανόμενες αναφορές για αλλεργίες, η ξηροφθαλμία διαγιγνώσκεται επίσης όλο και περισσότερο [κοινώς] και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να τρίβουν τα μάτια τους», εξήγησε.

Ο Beyer πρόσθεσε ότι η κούραση των ματιών ή η καταπόνηση των ματιών -που επίσης συχνά προκαλείται από το κοίταγμα σε μια οθόνη- μπορεί επίσης να αναγκάσει κάποιον να τρίψει τα μάτια του.

Και, ακόμα κι αν κάποιος δεν αντιμετωπίζει μία από αυτές τις καταστάσεις, το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί απλώς να είναι συνήθεια για μερικούς ανθρώπους, είπε ο Chang στο Health.

Το τρίψιμο των ματιών σας συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα

Συνολικά, το τρίψιμο των ματιών τείνει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για τους πάσχοντες από αλλεργίες, το τρίψιμο των ματιών σας «μπορεί στην πραγματικότητα να απελευθερώσει περισσότερες ισταμίνες», κάνοντας τα μάτια να φαγουρίζουν όλο και περισσότερο, είπε ο Beyer.

Οι εκδορές προκαλούν επίσης ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Beyer, το πολύ δυνατό τρίψιμο του ματιού θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή. Και αν τρίψετε τα μάτια σας ενώ υπάρχει κάτι μέσα σε αυτό που δεν υποτίθεται ότι είναι -ακόμα και σκόνη- μπορεί επίσης να προκληθεί τραυματισμός, είπε ο Chen.

«Περπατάς στο δρόμο, κάτι μπαίνει στο μάτι, και αν έχεις κάτι εκεί μέσα, μπορείς να [φτάσεις] σε σημείο που μπορεί να προκαλέσεις μια τριβή, η οποία μπορεί να είναι πολύ, πολύ επώδυνη», είπε. εξήγησε.

Και, αν και είναι λιγότερο συχνό, το τρίψιμο των ματιών σας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Κάθε φορά που ένα άτομο τρίβει το μάτι του, η πίεση στο μάτι αυξάνεται, η οποία μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να παραμορφώσει τον κερατοειδή και να τον κάνει πιο λεπτό, εξήγησε ο Chen. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στις ίνες κολλαγόνου και σε άλλες πρωτεΐνες που συνθέτουν το μάτι, πρόσθεσε ο Chang.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές στον κερατοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε κερατόκωνο – μια διόγκωση του κερατοειδούς – σε ευαίσθητα άτομα.

Ο Chang εξήγησε ότι ο κερατόκωνος εμφανίζεται και διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε νεότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός. Ο Τσεν πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι αναπτύσσουν κερατόκωνο θα χρειαστούν “διαδικασια ή ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς εάν είναι προχωρημένη”.

Ο Beyer διευκρίνισε ότι το τρίψιμο των ματιών δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης κερατόκωνου, αν και είναι ένας από τους τρόπους εμφάνισης της πάθησης.

Εάν έχετε κερατόκωνο, είπε, το να τρίβετε τα μάτια σας συνεχώς θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Και πάλι — δεν θα αναπτύξει κερατόκωνο κάθε άτομο που τρίβει συχνά τα μάτια του, τόνισε ο Τσανγκ.

Σπάζοντας τη συνήθεια να τρίβετε τα μάτια σας

Ακόμα κι αν δεν έχετε αναπτύξει κερατόκωνο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια συνήθεια που όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να κόψουν.

«Γενικά, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών αν είναι δυνατόν, κάτι που ξέρω ότι είναι δύσκολο», είπε ο Beyer.

Αν οι άνθρωποι τρίβουν τα μάτια τους όταν αισθάνονται ξηρά, μπορούν να βρουν τεχνητά δάκρυα, συνέστησε ο Beyer.

Επιπλέον, εάν ένα άτομο παρατηρήσει ότι τρίβει τα μάτια του ενώ εργάζεται σε υπολογιστή ή σε άλλα σημεία όταν αντιμετωπίζει κόπωση των ματιών, η Beyer συνιστά τον κανόνα 20-20-20—κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα. .

«Είμαστε όλοι στους υπολογιστές και τις συσκευές μας όλη την ώρα, και έτσι σχεδόν όλοι έχουν τώρα έναν βαθμό οφθαλμικής κόπωσης ή ξηροφθαλμίας, απλώς καταπόνηση των ματιών γενικά», είπε. «Μπορεί να αισθάνεται καλά για μια στιγμή, αλλά θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα».

Εάν κάποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρίβει τα μάτια του, ή αν αντιμετωπίζει θολή όραση, ευαισθησία ή ερεθισμό των ματιών, ερυθρότητα των ματιών, πόνο ή άλλα προβλήματα, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι πρέπει να δει έναν οφθαλμίατρο, είπε ο Chen. .

Είτε πρόκειται για ξηροφθαλμία, αλλεργίες, κερατόκωνο ή κάτι άλλο, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να βρει τη ρίζα του προβλήματος.

«Αν ανησυχείτε για το τρίψιμο των ματιών σας και δεν ξέρετε ποιος είναι ο λόγος», είπε ο Τσανγκ, «συνιστώ οπωσδήποτε να πάτε στον οφθαλμίατρο για να το ελέγξετε».

 

Πηγή

ΜάτιαΤρίψιμο ματιών