Πόσο συχνά πρέπει να κάνει sex ένα ζευγάρι;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναρωτιέται κάποιος που ενδιαφέρεται να έχει μια υγιή σχέση, αν η συχνότητα των ερωτικών του επαφών είναι ικανοποιητική. Πόσο συχνά πρέπει να κάνει sex ένα ζευγάρι; Κάθε σχέση είναι διαφορετική και αυτό πρέπει πάντα να το λαμβάνουμε υπόψιν. Το περισσότερο sex δεν συνεπάγεται πάντα την τέλεια σχέση. Η ποιότητα του sex, το πόσο δένεται το ζευγάρι με την ερωτική επαφή και φυσικά το τι λειτουργεί καλύτερα για τη σχέση είναι αυτά που έχουν σημασία.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Archives of Sexual Behavior και για τους σκοπούς της οποίας συμμετείχαν 26.000 άνθρωποι από το 1989 ως το 2014, ο μέσος ενήλικας κάνει sex 54 φορές τον χρόνο δηλαδή περίπου μία φορά την εβδομάδα. Ομοίως τα παντρεμένα ζευγάρια σύμφωνα με την έρευνα έχουν 51 ερωτικές επαφές το έτος. Ωστόσο, η συχνότητα των ερωτικών επαφών φάνηκε να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. Οι νέοι άνθρωποι μετά τα 20 έχουν 80 ερωτικές επαφές το έτος ενώ μετά τα 60 οι ερωτικές επαφές μειώνονται στις 20.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, δεν υπάρχει σωστή ποσότητα sex για ένα ζευγάρι, παρά μόνο τι λειτουργεί καλά για τη σχέση. Για κάποιους η μία φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετή ενώ για άλλους δεν είναι ικανοποιητική. Σημασία, λένε οι ειδικοί, έχει το τι σημαίνει sex για το ζευγάρι, δηλαδή σε τι μεταφράζεται. Τι σημαίνει και τι εισπράττουν από την ερωτική τους επαφή. Όπως διευκρινίζουν οι λόγοι απομάκρυνσης ενός ζευγαριού ποικίλουν. Οι αλλαγές στο σώμα εξαιτίας της γήρανσης ή μιας ασθένειας, η ρουτίνα, το άγχος της καθημερινότητας, τα οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα ή αντίστοιχα προβλήματα στη γυναίκα, μπορούν να μετατρέψουν ένα ζευγάρι από ερωτικούς συντρόφους σε άτομα που απλά ζουν στο ίδιο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι πρέπει να έχει ερωτική ζωή ανεξάρτητα από τη συχνότητα αυτής, με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας να υπογραμμίζουν ότι η αρχή όλων είναι να συνειδητοποιήσει το ζευγάρι την αξία της ερωτικής συνεύρεσης.
sexσυχνότητα ερωτικών επαφών