Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το bluetooth ή τα ακουστικά σου;

Το bluetooth και τα ακουστικά είναι από τα πράγματα εκείνα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και μάλιστα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, παραλείπουμε να τα καθαρίσουμε σαν να είναι κάτι περιττό ή αχρείαστο. Ποιος απολυμαίνει τα κλειδιά του για παράδειγμα ή το πορτοφόλι του; Με την περίπτωση των ακουστικών τα πράγματα αλλάζουν αφού τα ακουστικά και το bluetooth μπαίνουν μέσα στα αυτιά μας, συνεπώς πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά και σχολαστικά. 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των αυτιών μας ή με την ακοή μας, προέρχονται από μόλυνση που έχει προκύψει από τα ακουστικά. Συγκεκριμένα, τα ακουστικά που δεν απολυμαίνονται γίνονται εστίες μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως ωτίτιδα, φλεγμονή στο τύμπανο, συγκέντρωση κεριού στο αυτί αλλά ακόμη και εμβοές. Πολλές φορές μάλιστα, βιώνουμε κάποιες από τις παραπάνω καταστάσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε την αιτία, που δεν είναι άλλη από τα μικρόβια στα ακουστικά μας. 

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις το bluetooth ή τα ακουστικά σου; Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά, είναι η απάντηση. Αν κάνεις μια μέση χρήση τότε μπορείς να τα απολυμαίνεις κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς ώστε την επόμενη μέρα να είναι καθαρά. Αν πάλι κάνεις βαριά χρήση, δηλαδή τα φοράς πολλές ώρες μέσα στη μέρα ή κάνεις σωματική δραστηριότητα φορώντας τα ακουστικά τότε αυτονόητα θα πρέπει να τα απολυμαίνεις πιο τακτικά. Για παράδειγμα, αν κάνεις περπάτημα φορώντας τα ακουστικά σου για να ακούς μουσική, τότε όπως ακριβώς ιδρώνει όλο το σώμα, έτσι ιδρώνουν και τα αυτιά με συνέπεια να αναπτύσσονται βακτήρια και μικρόβια στα ακουστικά σου. 

Ένα μαντηλάκι απολύμανσης με οινόπνευμα -από αυτά που όλοι έχουμε πάνω μας από την πανδημία και μετά- ή ο καθαρισμός με βαμβάκι και οινόπνευμα είναι ό,τι χρειάζεσαι προκειμένου τα ακουστικά σου να είναι ασφαλή για χρήση… 

 

Bluetoothακουστικάωτίτιδα