ΠΟΥ: «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη

Το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 είναι «ανησυχητικό» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συντομεύσεις της καραντίνας που αποφασίσθηκαν ή εξετάζονται σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους εμάς» σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

  • «Η σύστασή μας για καραντίνα 14 ημερών βασίσθηκε σ’ αυτά που γνωρίζουμε για την περίοδο επώασης και την περίοδο μετάδοσης της νόσου, δεν θα την αλλάζαμε παρά μόνο στη βάση μιας αλλαγής αυτών που γνωρίζουμε από την επιστήμη, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα», επέμεινε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις επτά ημέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είναι δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να την μειώσουν.

«Όταν γνωρίζουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο άτομο και την κοινωνία που μπορεί να έχει μια μείωση, ακόμη και ελάχιστη, της διάρκειας της καραντίνας (…), ενθαρρύνω τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν μια κανονική επιστημονική διαδικασία με τους ειδικούς τους και να διερευνήσουν τις ασφαλείς επιλογές μείωσης», επέμεινε ο Κλούγκε.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις σε ορισμένες χώρες»

Αυτό δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στην περίοδο της εποχικής γρίπης».

ΠΟΥ- Χρειάζονται “μηνύματα με συνοχή”, να μην γίνει η Covid-19 “πολιτικό ποδόσφαιρο”

Είναι σημαντικό όλες οι χώρες να στέλνουν «μηνύματα με συνοχή» στους πολίτες τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν ερωτηθείς για τα αντιφατικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και Αμερικανών υγειονομικών αξιωματούχων αναφορικά με την COVID-19.

 

«Είναι σημαντικό να έχουμε μηνύματα με συνοχή από όλα τα επίπεδα, και δεν αφορά μία χώρα ή μία οντότητα· μηνύματα με συνοχή μεταξύ της επιστήμης και μεταξύ της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν. Η επιστήμη αναφορικά με τον κορονοϊό έχει «περίπλοκα πράγματα», καθώς εξελίσσονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις», δήλωσε ο Ράιαν.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις, τα επιστημονικά ιδρύματα, να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω, να εξετάσουν τα στοιχεία και να δώσουν τις πιο ολοκληρωμένες και κατανοητές πληροφορίες ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να προχωρήσει στις σωστές ενέργειες».

Ο Ράιαν, βετεράνος των εξάρσεων του Έμπολα στην Αφρική και άλλων επιδημιών, δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τις κοινότητες για να περιορίζουν τις ανησυχίες. «Έχει να κάνει με το να κατανοούμε τη σύγχυση, να κατανοούμε την ανησυχία τους, να κατανοούμε τον φόβο τους. Να μην γελάμε με αυτό και να μην το μετατρέπουμε σε κάποιου είδους πολιτικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη
Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚοροναϊόςπανδημία