ΠΟΥ: Νέες οδηγίες – Ποιος τύπος μάσκας πρέπει να αποφεύγεται

Σε ανανεωμένη οδηγία του για τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας από την πανδημία του κοροναϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επέστησε την προσοχή στους πολίτες να αποφεύγουν έναν συγκεκριμένο τύπο κάλυψης, καθώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν παρέχει την απαραίτητη προστασία.

Πρόκειται για τις διαφανείς πλαστικές ασπίδες προσώπου, με τον Π.Ο.Υ. να υπογραμμίζει ότι δεν παρέχουν την ασφάλεια της μάσκας, καθώς δεν εμποδίζουν τα σταγονίδια αυτού του τις φορά να διαφύγουν, ούτε τον προστατεύουν από το να τα εισπνεύσει. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι θα πρέπει να φοριέται με μάσκα από μέσα, ενώ μοναδική εξαίρεση για τη χρήση της αποτελούν παιδιά ΑμΕΑ που είτε έχουν πρόβλημα, είτε συμμετέχουν σε τάξεις όπου ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να βλέπει το στόμα τους.

Για τις μάσκες αυτού του τύπου, ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι θα πρέπει για να θεωρούνται επαρκώς προστατευτικές να καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, όπως και τις πλευρές του και να εκτείνονται κάτω από το πιγούνι, ενώ οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν να μην τραυματιστούν σε περίπτωση που η ασπίδα προσώπου σπάσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός τρόπος για να υπάρχει μέγιστη προστασία από Covid-19 θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • η μάσκα να αποτελείται από τρία στρώματα
  • η μάσκα να μην έχει βαλβίδα
  • να πλένεται τακτικά, αν είναι πολλαπλών χρήσεων
  • να φοριέται σωστά, καλύπτοντας στόμα και μύτη
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςμάσκες προστασίας