“Πράσινο φως” στο εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκο Οργανισμό Φαρμάκων – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTEch στην Ευρώπη, με μια απόφαση που σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιχείρησης – μαμούθ των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική του αξιολόγηση βασίστηκε αποκλειστικά στην ισχύ των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη του ιού επηρεάζει το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία και έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά το Reuters, η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ Biontech, μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναμένεται εντός της ημέρας.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς και διανομής των εμβολίων, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει ότι ελπίζουν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTEch έχει ήδη λάβει κατεπείγουσα έγκριση στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αποφασιστική στιγμή για την Ευρώπη

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα.

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους”, δήλωσε, προσθέτοντας:
“Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Κοροναϊόςεμβόλιο κοροναϊού