Πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί; Τι λένε οι δερματολόγοι.

Το πλύσιμο του προσώπου σας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και καθαρό – αλλά θα μπορούσε ο καθαρισμός του δέρματός σας δύο φορές την ημέρα να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τις συνηθισμένες πρωινές και νυχτερινές ρουτίνες τους, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν κάποιο είδος περιποίησης δέρματος.

Είναι πραγματικά απαραίτητο να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί; 

Όσον αφορά το πόσο συχνά κάποιος πρέπει να καθαρίζει το δέρμα του, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, εξαρτάται από τους μεμονωμένους τύπους δέρματος. Για μερικούς ανθρώπους —ιδιαίτερα εκείνους με επιρρεπή σε ακμή ή λιπαρό δέρμα— το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Το πρωινό πλύσιμο προσώπου  μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του υπερβολικού σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί να φράξουν τους πόρους.

Η απαλλαγή από αυτήν τη βρωμιά, το λάδι του δέρματος και άλλα υπολείμματα το πρωί μειώνει την πιθανότητα φραγμένων πόρων και ενώ θα  μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή εμφάνιση του δέρματος.

Αν και ο καθαρισμός του προσώπου σας το πρωί μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων, δεν είναι απαραίτητος για όλους.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα , η ροδόχρους ακμή και η ψωρίαση μπορεί να βρουν τον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα πολύ ξηρό λένε οι ειδικοί, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε γιατί η απογύμνωση του δέρματος από τα φυσικά λιπίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς».

Το πολύ συχνά πλύσιμο του προσώπου μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει διαταραχή του μικροβιώματος του δέρματος και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η περιστοματική δερματίτιδα ή το ευαίσθητο δέρμα.

Για όσους έχουν ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, η χρήση νερού χωρίς καθαριστικό το πρωί μπορεί να είναι επαρκής και δεν θα αφαιρέσει κανένα από τα προστατευτικά λιπίδια που βοηθούν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού.

Όταν δημιουργείτε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας , υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Τύπος δέρματος: Προσδιορίστε τον τύπο του δέρματός σας για να επιλέξετε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Οι τύποι ξηρού, λιπαρού, μικτού και ευαίσθητου δέρματος μπορεί να απαιτούν διαφορετικά προϊόντα και συστατικά.
  • Καθαρισμός: Προσδιορίστε εάν πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν ένα απαλό πρωινό καθαρισμού, ενώ άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις όπως μαντηλάκια ή νερό.
  • Αντηλιακό: Εφαρμόστε αντηλιακό το πρωί για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV, να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος . Απευθυνθείτε σε αντηλιακά που προσφέρουν κάλυψη ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο.
  • Οροί και θεραπείες: Εξετάστε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε συγκεκριμένους ορούς ή θεραπείες όπως ορούς βιταμίνης C, υαλουρονικό οξύ ή νιασιναμίδη, που μπορεί να στοχεύσουν συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος, όπως λεπτές γραμμές, αποχρωματισμό και υπερμελάγχρωση.

Για πιο συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος ή εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος, είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

 

περιποίηση προσώπουπλύσιμο προσώπου