Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για νοσούντες από τον Covid-19 και τις οικογένειές τους από το Υπουργείο Υγείας

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας για νοσούντες από τον Covid-19 και τις οικογένειές τους αλλά και το υγειονομικό προσωπικό των Δομών Υγείας.  Το προγραμμα περιλαμβάνει και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που πλ΄ήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, τα Νοσοκομεία, τις Κλινικές Covid19 και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, γι’αυτό και έχει γίνει διασύνδεση των κλινικών Covid-19 με εξειδικευμένες μονάδες ψυχικής υγείας που θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη.

Στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται:

  • Άτομα που νοσούν τα ίδια από Covid-19 ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα ή αναπηρία και νιώθουν αβοήθητα και εκτεθειμένα, έχουν άγχος, θυμό και εμφανίζουν καταθληπτικά συμπτώματα, που  συνοδεύονται από συναισθήματα απόγνωσης, ανικανότητας, απάθειας.  Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: διαταραχές ύπνου, δυσκολίες συγκέντρωσης, απόσυρση από τις καθημερινές δραστηριότητες, διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες.
  • Άτομα  που έχουν δικούς τους ανθρώπους που νοσούν ή που έχουν χάσει ανθρώπους από τον Covid-19 και πενθούν.
  • Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν νοσήσει και έχουν φόβο λόγω της πανδημίας.
  • Άτομα όλων των κατηγοριών που εμφανίζουν αγχώδεις ή φοβικές διαταραχές ως οξεία αντίδραση στρες μετά από τραυματικό γεγονός νόσησης με Covid-19.
  • Άτομα όλων των κατηγοριών με ήπια κατάθλιψη.
  • Άτομα που ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό και παρουσιάζουν συμπτώματα αυξημένου άγχους, ψυχολογικής κόπωσης ή/και σύνδρομο burn out.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα που έχει δώσει το Υπουργεόιο Υγείας και να κλείνουν το ραντεβού τους με τον εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Δε΄ίτε τις Μονάδες που συμμετέχουν και τα τηλέφωνα εδώ.

 

Covid-19ψυχική ισορροπίαψυχική υγείαψυχική εξάντληση