Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας: 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν, αλλά υπάρχουν τρόποι που οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο ταξίδι τους προς την καλή υγεία.

Περίπου 1 στα 5 παιδιά στην Αμερική αντιμετωπίζει παχυσαρκία . Σε σύγκριση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά  διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άσθμα, άπνοια ύπνου, προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Τα παιδιά με παχυσαρκία είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν εκφοβισμό, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Αν και δεν υπάρχει απλή λύση,  σε σχέση τόσο με την  αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όσο και με την ενίσχυση του αισθήματος αυτοπεποίθησης του παιδιόυ, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υπερβολική αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού και της οικογένειας του, των γονιδίων και του οικογενειακού ιστορικού και της λήψης ορισμένων φαρμάκων. Όμως, κοινωνικοί παράγοντες έχουν επίσης σημασία: το περιβάλλον παιδικής φροντίδας και σχολείου , ο σχεδιασμός της γειτονιάς , η πρόσβαση σε υγιεινά, οικονομικά τρόφιμα  και η πρόσβαση σε ασφαλή μέρη για σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν την ικανότητα υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη και να τα βοηθήσουν να σταθεροποιούνται σε ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος για την ηλικία και τον σωματότυπο. Μια υγιεινή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.

Μερικοί τρόποι που μπορεί να συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής:

Σωματική δραστηριότητα: Σε σύγκριση με εκείνους που είναι ανενεργοί, οι σωματικά δραστήριοι νέοι έχουν ισχυρότερους μύες και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Έχουν επίσης συνήθως χαμηλότερο σωματικό λίπος και ισχυρότερα οστά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία μειώνει επίσης τον κίνδυνο κατάθλιψης. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, ιδανικότερα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που ταυτόχρονα προωθούν την κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε καλό είναι να έχει το εύρος επιλογής του είδους της δραστηριότητας που το ευχαριστεί!

Περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων: Οι περισσότεροι καταναλώνουν είτε μέσω της τροφής είτε μέσω ροφημάτων αρκετή ποσότητα πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως αύξηση βάρους και παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή τους και τα παιδιά άνω των 2 ετών θα πρέπει να διατηρούν την πρόσληψη των πρόσθετων σακχάρων σε ποσοστό λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη. Βοηθήστε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν την συνήθεια κατανάλωσης νερού, απλού γάλατος με χαμηλά λιπαρά ή φυσικούς χυμούς φρούτων που δρουν ευεργετικά στην υγεία τους.

Μείωση του χρόνου μπροστά σε οθόνες:  Οι ενήλικες και τα παιδιά περνούν πάνω από 7 ώρες την ημέρα σε καθεστώς καθιστικής ζωής – και αυτό δεν περιλαμβάνει τον χρόνο που αφιερώνουν στον ύπνο! Πολλές από αυτές τις ώρες είναι μπροστά σε μια οθόνη κινητού, tablet ή υπολογιστή, στην τηλεόραση, ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια (χρόνος οθόνης ).

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, οι οποίες παρατηρούνται ολοένα και εντονότερα τα τελευταία χρόνια: σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου, αύξηση βάρους, χαμηλότερη σχολική και μαθητική απόδοση και κακή ψυχική υγεία και διάθεση. Αντικαταστήστε τον χρόνο οθόνης των παιδιών με οικογενειακές δραστηριότητες. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη δημιουργία ενός οικογενειακού πλάνου, με παραδείγματα όπως η διατήρηση της ώρας των γευμάτων χωρίς φορητές συσκευές ή τηλεόραση, η φόρτιση συσκευών το βράδυ έξω από την κρεβατοκάμαρα, η απενεργοποίηση των οθονών μία ώρα πριν τον ύπνο και πολλά άλλα.

Καλός ύπνος: Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, των τραυματισμών, της κακής ψυχικής υγείας και των προβλημάτων σχετικών με την συγκέντρωση και την κοινωνική συμπεριφορά. Γνωρίζατε ότι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών χρειάζονται 9-12 ώρες αδιάκοπου ύπνου τη νύχτα και οι νέοι 13-18 χρειάζονται 8-10 ώρες; Ο πολύ λίγος ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία εν μέρει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο και να είμαστε λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Βοηθήστε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλύτερα , φροντίζοντας να είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφαιρώντας τις οθόνες από τα υπνοδωμάτιά τους και ορίζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

 

παιδιά και παχυσαρκίαπαιδική παχυσαρκίακαρδιαγγειακή υγείακατάθλιψη παιδιώνfront-stories