“Πρόσω ολοταχώς” για την κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων

Στην έλλειψη κονδυλίων που θα ενίσχυαν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα οδηγούσαν σε μείωση του clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι πάροχοι ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των Φορέων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλαγιανάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback.

Από την πλευρά του συντονιστικού οργάνου όμως, επισημάνθηκε ότι ο προτεινόμενος νέος επιμερισμός ήταν ασαφής και χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επανέλαβαν πως αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018, και ζήτησαν να μη χρεωθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Μάλιστα πρότεινε να διατεθούν τα κονδύλια από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους Ευρωπαίους πολίτες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα, τα οποία είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία είναι αδιάθετα. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των γιατρών.

Επ’ αόριστο κινητοποίηση –
προσωπικό ασφαλείας

 

Με αφορμή την προγραμματισμένη από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου αποχή διαρκείας των φορέων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής (κλείδωμα των μονάδων), το συντονιστικό όργανο επεσήμανε ότι θα πρέπει οι μονάδες τις 2 πρώτες ημέρες της κινητοποίησης (10 και 11 Ιουνίου), να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και για 3 ώρες το απόγευμα της κάθε ημέρας και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως 20:00, για να παραδίδουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα διενεργηθούν από σήμερα ως την έναρξη της κινητοποίησης.

clawbackΔιαγνωστικά ΚέντρακινητοποίησηΕΟΠΥΥ