Προσοχή που κάνετε botox!

Τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται ότι άνθρωποι που δεν είναι γιατροί, όπως αισθητικοί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, αλλά και ακόμα χειρότερα κομμωτές και άλλοι, εκτελούν επεμβατικές ιατρικές πράξεις αισθητικής φύσεως όπως είναι η εφαρμογή botox (βοτουλινικής τοξίνης), fillers (υαλουρονικού), threads (νημάτων)  ή άλλες ενέσιμες αισθητικές θεραπείες προσώπου ή σώματος. Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχουν αυξηθεί δραματικά οι καταγγελίες για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ., αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αυτές οι πράξεις να γίνονται με χρήση υλικών αμφίβολης ποιότητας, άγνωστης προέλευσης και εντέλει επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τέτοιες εφαρμογές αποτελούν ιατρική πράξη που εκτελείται αποκλειστικά από πλαστικούς χειρουργούς  ή δερματολόγους, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη γνώση, εκπαίδευση, εμπειρία και άδεια άσκηση επαγγέλματος. Επίσης, λέει ότι αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνονται σε νόμιμα ιατρεία για λόγους προστασίας της υγείας του κάθε ενδιαφερόμενου.

Τέτοιες ενέσιμες εφαρμογές μπορεί να φαίνονται εύκολες αλλά ενέχουν πολλούς κινδύνους όταν δεν γίνονται από τον γνώστη πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο. Έτσι όπως μας λέει ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος: «Στα 25 χρόνια που ασκώ την πλαστική χειρουργική έχω δει, δυστυχώς, αρκετές περιπτώσεις γυναικών και ανδρών που έρχονται στο ιατρείο μου για να διορθώσουν κακές εφαρμογές που έχουν κάνει σε άσχετους με το αντικείμενο και με άγνωστα κι ενίοτε επικίνδυνα υλικά. Πρέπει να τονίσουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κίνδυνος για την υγεία είναι μεγάλος αλλά και οι παραμορφώσεις μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες.».

Τα δυσάρεστα περιστατικά έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος αναφέρει σχετικά ότι: «Είναι αλήθεια ότι στο βωμό της χαμηλής τιμής και του trend των social media, τα περιστατικά κακής εφαρμογής ή εφαρμογής «ανεπίσημων» υλικών, που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα όρια της απάτης, έχουν πολλαπλασιαστεί. Και πρέπει να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι η διόρθωση μιας παραμόρφωσης δεν είναι πάντα εφικτή, και στις περιπτώσεις που είναι εφικτή, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ταλαιπωρία και το κόστος είναι πολύ μεγάλα.».

Δεν είναι τυχαίο που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στο που και ποιος μπορεί να κάνει ένα botox. Ας υποψιαζόμαστε με τις χαμηλές τιμές κι ας σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν κάποιος μας χρεώνει λιγότερο ακόμα κι από το κόστος του υλικού που λέει ότι θα χρησιμοποιήσει. Για την υγεία μας και την καλή εμφάνισή μας δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μας κριτήριο η τιμή που θα πληρώσουμε.

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος είναι πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση» και Επιστημονικός Διευθυντής του Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic στο Dubai.

botoxπλαστικός χειρουργός