Προσυμπτωματικός έλεγχος και υγιεινή ζωή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Κάθε χρόνο στοιχίζει πάνω από 650.000 ζωές και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες στις χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η θνησιμότητα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η Νιγηρία, είναι μεγαλύτερη και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αναζητείται ιατρική βοήθεια σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η ασθένεια είναι προχωρημένη. Όταν ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, αρκεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Υπάρχουν μέτρα που μπορεί κανείς να κάνει για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανιχνεύσετε έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού και να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου.

Το πρώτο σημαντικό πράγμα είναι να εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα και τα σημάδια του καρκίνου του μαστού. Αυτό θα σας επιτρέψει να ενεργήσετε άμεσα. Μερικά από τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Εξόγκωμα στο στήθος -δεν είναι όλα τα εξογκώματα του μαστού καρκινικά, αλλά όταν αισθάνεστε κάτι, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

  • Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού.

  • Λακκάκι ή πάχυνση τμήματος του μαστού.

  • Αλλαγές της θηλής όπως συστολή προς τα μέσα, παραμόρφωση ή έλκος στη θηλή.

  • Έκκριση από τη θηλή, ιδιαίτερα εάν είναι αιματηρή.

  • Αλλαγές στο δέρμα του μαστού όπως ερυθρότητα.

  • Πρήξιμο στη μασχάλη.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στο στήθος σας, έχετε μια εξέταση μαστών από έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους αξιολογείται μια ανωμαλία στο στήθος σας: κλινική εξέταση, απεικόνιση μαστού (υπερηχογράφημα ή μαστογραφία) και, εάν είναι απαραίτητο, εργαστηριακός έλεγχος (ιστοπαθολογία). Μην κάνετε ποτέ δικές σας υποθέσεις για το τι μπορεί να είναι αυτό που αισθάνεστε στο στήθος σας.

Επωφεληθείτε από τον προσυμπτωματικό έλεγχο

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού αναφέρεται σε εξετάσεις που γίνονται σε γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα, προκειμένου να εντοπιστεί πολύ έγκαιρα τυχόν καρκίνος του μαστού. Όλες οι γυναίκες γενικά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη για αυτές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

Μαστογραφία: Αυτή είναι η πιο κατάλληλη εξέταση εάν είστε 40 ετών και άνω. Μπορεί να γίνει ετησίως ή μία φορά κάθε δύο χρόνια. Είναι μια εξειδικευμένη ακτινογραφία που εξετάζει τους μαστούς για την παρουσία πρώιμων σημείων καρκίνου που μερικές φορές δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Είναι ο τυπικός τρόπος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

Κλινική εξέταση μαστού: Αναφέρεται σε εξέταση από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας –όπως γιατρό ή νοσοκόμα. Αν και δεν είναι τόσο ευαίσθητη αυτή η εξέταση στην ανίχνευση του καρκίνου όσο η μαστογραφία, είναι μια επιλογή σε περιπτώσεις όπου η μαστογραφία δεν είναι προσβάσιμη. Συνιστάται επίσης για γυναίκες κάτω των 40 ετών που μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για μαστογραφία.

Αυτοεξέταση μαστών: Αφορά τη μεθοδική εξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα, προσέχοντας τα  σημεία και συμπτώματα. Όλες οι γυναίκες από τα 20 και μετά ενθαρρύνονται να το κάνουν αυτό σε μηνιαία βάση. Στόχος είναι να εξοικειωθούν με το στήθος τους ώστε να αναγνωρίζουν εύκολα τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν.

Ζώντας υγιεινά

Η υγιεινή ζωή μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ορισμένες δραστηριότητες έχουν βρεθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη. Αυτό αναφέρεται ως πρωτογενής πρόληψη. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής και μείωση του σωματικού βάρους. Αυτά τα παραδείγματα τροποποιήσεων του τρόπου ζωής έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών -με ζάχαρη και λιπαρά.

Προσοχή στην παραπληροφόρηση. Ενώ ορισμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν στον κοινωνικό χώρο είναι αληθείς, υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με τον καρκίνο του μαστού που διαιωνίζονται από άτομα που δεν έχουν εκπαίδευση στη θεραπεία της νόσου. Για παράδειγμα, υπάρχουν φήμες ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί επειδή ένα μωρό που θηλάζει δάγκωσε το στήθος της μητέρας. Μερικοί ισχυρίζονται επίσης ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο του μαστού. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού ζώντας μια υγιεινή ζωή, γνωρίζοντας τα γεγονότα και λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις.

μαστογραφίαΚαρκίνος Μαστούαυτοεξέταση των μαστώνπροσυμπτωματικός έλεγχος