Προτάσεις 220 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν φέτος στα πλαίσια του επενδυτικού clawback

Σε πάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος των προτάσεων που θα κατατεθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσα στο 2020, προκειμένου να συμψηφιστούν με τις υποχρεώσεις λόγω του clawback. Όπως ανέφερε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, 11th Pharma & Health Conference, το συγκεκριμένο ύψος επενδύσεων δείχνει τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας και μάλιστα πρότεινε ότι θα πρέπει το ποσό του συμψηφισμού να αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σε ετήσια βάση για την τριετία 2020-2022 σε 150 εκατ. ευρώ και να αφορά 4 έτη δηλαδή μέχρι το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξε αυτό το θετικό κίνητρο του συμψηφισμού το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αξιοποιούν. Μάλιστα για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου κατατέθηκα προτάσεις συνολικού ύψους περίπου 81 εκατ. ευρώ από το σύνολο των οποίων, το 80% προέρχεται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, κι αυτό παρά το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς στο τζίρο του φαρμάκου είναι μόνο το 23%.

Ο κ. Τρύφων προέβλεψε ότι το σύνολο των προτάσεων που θα κατατεθούν για το 2020 από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία-τετραετία.

«Όλα αυτά έχουν ένα τεράστιο πολλαπλασιαστή, δείχνουν τη δυναμική του κλάδου (φάρμακο) και δείχνουν ότι είναι ο πρώτος κλάδος μέσα στη βιομηχανία ο οποίος μέσα στο 2020 σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει και επενδύει», αναφέρει ο κ. Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων επίσης παρουσιάζοντας στοιχεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική επενδύσεων και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης καθώς οι εγχώριες παραγωγικές εταιρείες επενδύσουν κάθε χρόνο πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε αυτό τον τομέα. Εκτίμησε δε ότι την ερχόμενη τριετία οι επενδύσεις σε R&D και υποδομές θα φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι σχετικά με τον τομέα της έρευνας η ελληνικές βιομηχανίες αναπτύσσουν σημαντική δράση τα τελευταία χρόνια και αποκάλυψε μάλιστα ότι η ΕΛΠΕΝ σε συνεργασία με άλλη εταιρεία την οποία δεν ανέφερε θα προχωρήσουν στην οργάνωση μια Ερευνητικής Ακαδημίας (Research Academy), που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να αυξηθεί το ποσό που συμψηφίζεται ετησίως με clawback στα 150 εκατ. ευρώ και με διάρκεια 4 ετών, καθώς όπως είπε το ποσό αυτό επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα σε 3,5 χρόνια. Αποτελεί δε μια από τις ταχύτερες επιστροφές που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στον τομέα της βιομηχανίας και αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση των και αύξηση των θέσεων εργασίας με πολλαπλά οφέλη.

clawbackΘεόδωρος Τρύφωνσυμψηφισμός