Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης μεγάλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Νέες προοπτικές στη θεραπεία ασθενών με σύνθετες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (μετεγχειρητικές ή μη) δημιουργεί η καινοτόμα μέθοδος αποκατάστασης, με εντελώς εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (eTEP) και οπίσθιο διαχωρισμό των κοιλιακών τοιχωμάτων (RS), με ταυτόχρονη τοποθέτηση πλέγματος έξω από την κοιλιακή κοιλότητα, που εφαρμόζεται πλέον στο Metropolitan General.

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόστηκε πρώτη φορά και στη χώρα μας. Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση / αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση.

Επιπρόσθετα, για ακόμη καλύτερη ενίσχυση, τοποθετείται πλέγμα έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, ακριβώς πίσω από τους μύες της κοιλιάς, σε θέση, δηλαδή, που δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο και τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα. Με αυτό τον τρόπο το πλέγμα δεν δημιουργεί συμφύσεις με το έντερο, ούτε επιπλοκές, όπως δημιουργία συριγγίων, ενώ πρακτικά εκμηδενίζεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης του πλέγματος.

Η τεχνική αυτή διενεργείται από την ομάδα της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, υπό τη διεύθυνση του χειρουργού Φώτιου Αρχοντοβασίλη MD, PhD, FEHS, η οποία πραγματοποιεί μια μεγάλη γκάμα επεμβάσεων αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η ίδια ομάδα πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία και επεμβάσεις για εξαιρετικά μεγάλες και σύνθετες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, με τη νεώτερη τεχνική TAR (Transversus Abdominis Release), που πρωτοπαρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το 2012.

H μέθοδος eTEP-RS πραγματοποιήθηκε με ελάχιστα επεμβατική τεχνική, μέσω μόνο τριών οπών των 8 χιλιοστών η κάθε μία, με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας στην ενδοσκοπική χειρουργική, του πλέον εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος daVinci Xi, υπό την εποπτεία του διεθνώς καταξιωμένου και πρωτοπόρου χειρουργού κηλών του κοιλιακού τοιχώματος Dr Igor Belyansky, ο οποίος θεωρείται παγκόσμια αυθεντία σε αυτόν τον τομέα και έχει εκπαιδεύσει τον κ. Αρχοντοβασίλη.

Η ασθενής, η οποία είχε χειρουργηθεί τα τελευταία 9 χρόνια τέσσερις φορές με υποτροπή κοιλιοκήλης σε διάφορα Νοσοκομεία της περιφέρειας, πήρε εξιτήριο για το σπίτι της την επόμενη ημέρα της επέμβασης σε άριστη κατάσταση.

Όπως τονίζει ο γενικός χειρουργός (abdominal wall and hernia specialist), διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Φώτιος Αρχοντοβασίλης: «Οι επεμβάσεις αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι πλέον εντελώς διαφορετικές από ό,τι ήταν παλαιότερα. Στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής του κόσμου χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές, που αποκαθιστούν όχι μόνο το χάσμα, αλλά και το ίδιο το κοιλιακό τοίχωμα, αποκαθιστώντας τη φυσιολογία και τη λειτουργικότητά του.

Η διενέργεια αυτών των επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα έχει επιπρόσθετα οφέλη: Ασύγκριτη ακρίβεια και ευελιξία χειρουργικών χειρισμών, εξαιρετική ευκρίνεια και τρισδιάστατη απεικόνιση, που έχουν σαν αποτέλεσμα σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις, με δραματική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της νοσηλείας του ασθενούς. Στην Ευρώπη αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτή τη μέθοδο στο Metropolitan General, ένα Νοσοκομείο που έχει το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi.

Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν απαιτεί μόνο την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στην ρομποτική – λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά προϋποθέτει και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις νεώτερες αυτές τεχνικές (ανοικτές και ενδοσκοπικές) ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, όπως οι eTEP, RS και ΤΑR, στις οποίες η χειρουργική μας ομάδα εκπαιδεύεται συνεχώς στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής».