Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Η εξομολόηγηση της Kim Kardashian για το θέμα.

Η ψωρίαση είναι ένα καυτό θέμα στον κόσμο της υγείας τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη σε μια πολύ φωνητική –και πολύ διάσημη– διασημότητα. Η Kim Kardashian μοιράστηκε τα σκαμπανεβάσματα της εμπειρίας της με την πάθηση του δέρματος στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε ένα κομμάτι για το θέμα για τον ιστότοπο Poosh της αδελφής της Kourtney.  «Όταν ήμουν 25 ετών, είχα την πρώτη μου έξαρση της ψωρίασης», έγραψε η σταρ του reality και επιχειρηματίας.  «Έπαθα ένα κοινό κρυολόγημα και επειδή η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση, αυτό το πυροδότησε. Ήταν σε όλο μου το στομάχι και τα πόδια».

«Η ψωρίαση μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται σε ενήλικες μεταξύ 20 και 30 ετών και μεταξύ 50 και 60 ετών», λέει η Δρ Nisa Aslam, γιατρός από το Ίδρυμα Skin Life Sciences της Typharm .

«Η σοβαρότητα ποικίλλει πολύ. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι σχετικά ήσσονος σημασίας, ενώ για άλλους, η ψωρίαση έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής».

Στην περίπτωση της Kardashian, η ψωρίασή της – που δεν έχει γνωστή θεραπεία – εξαφανίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια των δύο εγκυμοσύνων της, αλλά επανήλθε μετά και έκτοτε παρουσιάζει διακυμάνσεις.

«Έχω γίνει εξαιρετικά άνετη με την ψωρίασή μου», συνέχισε στο δοκίμιό της, αποκαλύπτοντας ότι άλλοτε το καλύπτει με μακιγιάζ σώματος και άλλοτε όχι.

«Ελπίζω ότι η ιστορία μου μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε άλλο με αυτοάνοση ασθένεια να αισθάνεται σίγουρος ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;

«Η ψωρίαση είναι ένας τύπος δερματικής νόσου που επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει η σύμβουλος δερματολόγος Dr Natalia Spierings. « Οι ασθενείς αναπτύσσουν παχύρρευστες κόκκινες πλάκες του δέρματος με παχιά ασημί λευκή κλίμακα στην κορυφή».

Τα πιο συνηθισμένα σημεία εμφάνισης πλάκας είναι το πίσω μέρος των αγκώνων, το μπροστινό μέρος των γονάτων, το τριχωτό της κεφαλής και το κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή πόνο. «Σε καφέ και μαύρο δέρμα, τα μπαλώματα μπορεί επίσης να έχουν μοβ ή σκούρο καφέ χρώμα και τα λέπια μπορεί να φαίνονται γκρι», λέει ο Aslam.

Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με μια φλεγμονώδη μορφή αρθρίτιδας, γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα, με την οποία διαγνώστηκε η Kim Kardashian το 2019.

Η Δρ. Aslam εξηγεί: «Η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει τα νύχια, τις αρθρώσεις και μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε διαβήτη».

Από τι προκαλείται;

«Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι το δέρμα έχει φλεγμονή, λόγω δυσλειτουργίας ή ανωμαλίας στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Spierings.   Οι γιατροί πιστεύουν ότι ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, ο οποίος προκαλεί πλάκες. «Τα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος θα αναπτυχθούν και στη συνέχεια θα απομακρυνθούν από την κορυφή της επιφάνειας του δέρματος σε έναν κύκλο που διαρκεί περίπου ένα μήνα», συνεχίζει η Spierings. Στην ψωρίαση, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες, έτσι το δέρμα δεν έχει χρόνο να απομακρυνθεί και ως εκ τούτου το λέπι συσσωρεύεται στο δέρμα.  Παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της πάθησης.  Τα γνωστά ερεθίσματα περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. οικογενειακό ιστορικό; κάπνισμα; στρες και ορμονικές αλλαγές, για παράδειγμα κατά την εφηβεία και την εμμηνόπαυση.     Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο ψωρίασης».

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια πάθηση, είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.

«Υπάρχει μια ποικιλία αποτελεσματικών συνταγογραφούμενων επιλογών θεραπείας δέρματος, από αλοιφές και κρέμες στεροειδών, έως την ανάπτυξη νέων μορφών όπως οι φαρμακευτικές ταινίες.», λέει η Aslam.   

Η υπεριώδης ακτινοβολία ή η έκθεση στον ήλιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην ψωρίαση. Αλλά να θυμάστε ότι η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης.  

Επειδή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, η ψωρίαση μπορεί να επηρεαστεί από το τι τρώτε.  Ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και φακές και λιπαρά ψάρια με μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, αν σας αρέσουν.  Η εύρεση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας είναι συχνά θέμα δοκιμής και λάθους, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επιστρέφετε στον γιατρό ή τον δερματολόγο σας για συμβουλές.

 

ψωρίαση