Ραβασάκι ΕΟΠΥΥ προς φαρμακευτικές που διακινούν ΦΥΚ για μειώσεις τιμών

Στη φαρμακοβιομηχανία στρέφεται (και πάλι) ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λύσει η ίδια το πρόβλημα της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης και να μειώσει το clawback με το οποίο θα επιβαρυνθεί εξαιτίας της κάλυψης χιλιάδων νέων ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός ζητά από τις φαρμακευτικές περαιτέρω εκπτώσεις στις τιμές των ΦΥΚ για τα σκευάσματα εκείνα τα οποία συνταγογραφούνται σε ανασφάλιστους πολίτες.
Ειδικότερα, με αίτημα του ο ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενο τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των εταιριών, ζητά να διερευνήσουν αν έχουν τη δυνατότητα χορήγησης επιπλέον έκπτωσης στις τιμές των ΦΥΚ που προμηθεύουν τον ΕΟΠΥΥ και διατίθενται στους ανασφάλιστους πολίτες. Ο λόγος που οδήγησε τη διοίκηση του οργανισμού να υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα είναι το αυξημένο ετήσιο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ΦΥΚ λόγω της εισαγωγής στο σύστημα των χιλιάδων ανασφάλιστων πολιτών της τελευταία τριετία.

Ζητήθηκε, λοιπόν, επιπλέον μείωση τιμής πέραν της έκπτωσης του 8,75% που αποτελεί τη νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων αλλά και της έκπτωσης του 5% υπέρ ΕΟΠΥΥ που δίνεται έτσι κι αλλιώς, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος της ΄έκπτωσης. Σε μια φαρμακευτική αγορά που δέχεται αυξημένες πιέσεις από τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις και τις περιορισμένες δαπάνες, η πρόταση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε μάλλον προβληματισμό και λογικά η πρόταση θα απορριφθεί. Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν εκφράσει και την απορία τους για το πώς έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων ειδικά μέσα στο 2019 και ζητούν από την πολιτεία τον έλεγχο αυτών.

Σύμφωνα δε με την απάντηση από τις εταιρείες, μέσω επιστολής του ΣΦΕΕ, εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κλάδου από το δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. «Θεωρούμε πως οι εταιρείες μέλη μας επιδεικνύουν υψηλότατη εταιρική κοινωνική ευθύνη, όταν συνεχίζουν να προμηθεύουν απρόσκοπτα τον οργανισμό με φάρμακα υπό τους επαχθείς όρους των τεράστιων υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν», τονίζουν.
Επιπλέον, η έλλειψη περισσότερων διευκρινήσεων δημιούργησε και ερωτηματικά. Δεν διευκρινίζεται αν σε πιθανή πρόθεση των εταιρειών να δώσουν περαιτέρω εκπτώσεις θα δοθούν ίσως κάποια κίνητρα, όπως για παράδειγμα να εκπίπτουν από το clawback. Ζητούν, λοιπόν, συνάντηση με τον κ. Πλαγιανάκο για να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα.

ΕΟΠΥΥclawbackΦΥΚφαρμακευτικές εταιρίες