Sanofi: Η πρωτοπόρος εταιρεία στη φροντίδα των ατόμων με Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922, μετατρέποντας για πάντα τον Σακχαρώδη Διαβήτη από ένα θανατηφόρο νόσημα σε μία χρόνια διαχειρίσιμη πάθηση. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί υπενθύμιση ότι σήμερα, ο Διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας: 537 εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν με τη νόσο1, αριθμός που προβλέπεται να ανέλθει σε 783 εκατομμύρια έως το 20451, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αναζήτηση πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης. Η αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου απαιτεί καινοτόμες λύσεις και η Sanofi, η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με κληρονομιά 100 ετών και ηγετική θέση στην ανάπτυξη θεραπευτικών λύσεων για τον διαβήτη, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων, σήμερα και στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η Sanofi υλοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Διαβήτη. Η εκστρατεία περιλαμβάνει 8 ενημερωτικά videos με κεντρικό θέμα «Κατανοώντας τον Διαβήτη». Με απλό τρόπο τα videos περιγράφουν  τι είναι ο διαβήτης, ποιοι είναι οι τρόποι διαχείρισής του και οι προκλήσεις του και πόσο σημαντική είναι η άσκηση, η διατροφή και η φροντίδα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.  Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης για την καλύτερη διαχείριση του Διαβήτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα videos εδώ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που εκδηλώνεται με τρεις κύριους τύπους. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 όταν η ποσότητα που παράγεται είναι ανεπαρκής ή ο οργανισμός δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά1. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που διευκολύνει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Όταν η ινσουλίνη δεν παράγεται από το πάγκρεας ή δεν λειτουργεί σωστά, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωσή της στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση αυτή προκαλεί βλάβες σε διάφορα όργανα και ιστούς1, όπως η καρδιά και τα αγγεία, τα μάτια, οι νεφροί, το νευρικό σύστημα κ.ά. Ένας τρίτος τύπος είναι ο διαβήτης κύησης, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη;

Ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν από την παιδική ηλικία ανάγκη τη χορήγηση ινσουλίνης για να κρατηθούν στη ζωή, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί και χωρίς αυτήν (από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα και άλλα, εκτός της ινσουλίνης, ενέσιμα), ή η λήψη της να γίνει αναγκαία μετά την πάροδο αρκετών χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, είναι υψίστης σημασίας οι ασθενείς να διατηρούν τη γλυκόζη στα επίπεδα που έχει ορίσει ο γιατρός τους, να είναι συνεπείς στη λήψη της αγωγής τους (εφόσον λαμβάνουν κάποια αγωγή), να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή και να ασκούνται τακτικά.

Έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που η Sanofi έθεσε στη διάθεση των ατόμων με Διαβήτη την πρώτη ενέσιμη θεραπευτική αντιμετώπιση. Όλο αυτό το διάστημα, πρωτοπορεί και αξιοποιεί στο μέγιστο την πλούσια κληρονομιά και τεχνογνωσία της, για να υποστηρίζει τους ασθενείς σε κάθε πτυχή της ζωής τους με τη νόσο, ενώ πλέον εστιάζει στο ψηφιακό μέλλον για τη διαχείριση της νόσου. Η ψηφιακή εξατομίκευση της υγειονομικής φροντίδας έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην επαναστατική και βελτιωμένη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Η ανάλυση δεδομένων σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναβαθμίζουν τη διαχείριση του Διαβήτη, παρέχοντας στους ιατρούς περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, συνυπολογίζοντας τις προκλήσεις και τους προβληματισμούς τους.

Επιπλέον η Sanofi εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφορικά με το μέλλον στην εξατομίκευση της διαχείρισης του Διαβήτη. Για παράδειγμα, τα συστήματα παρακολούθησης της γλυκόζης του αίματος μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση δεδομένων για εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, διασφαλίζοντας έτσι την πλέον αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπευτική στρατηγική για τους ασθενείς.

Στρέφοντας το βλέμμα της στα επόμενα 100 χρόνια, και στο πλαίσιο του εταιρικού της σκοπού να αναζητά τα θαύματα της επιστήμης για να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων, η Sanofi στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του Διαβήτη, μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης, που ενισχύει και μεγιστοποιεί τα οφέλη των θεραπευτικών λύσεων, με τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, μετατρέποντας έτσι το ανέφικτο σε εφικτό.

___________________

MAT-GR-2300712-V1-11.2023

Βιβλιογραφική αναφορά:

  1. Sanofi, Diabetes, ανακτήθηκε από https://www.sanofi.com/en/your-health/medicines/diabetes, Νοέμβριος 2023

 

χορήγηση ινσουλίνηςδιαβήτηςSanofiινσουλίνηΠαγκόσμια ημέρα διαβήτηfront-stories