Σε πρώτο πλάνο η βελτίωση ποιότητας ζωής και η ψυχική διάθεση του ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα

Η ολιστική φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν το βασικό θέμα της Δ’ Ενότητας στο συνέδριο της Fairlife L.C.C., με τοποθετήσεις που συμφωνούσαν στην ανάγκη ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης ασθενών και φροντιστών. Ήπια άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, συνιστώμενα εμβόλια συμβάλλουν στην θετική εξέλιξη  της θεραπείας.

Ο κος Ιωάννης Μπουκοβίνας,(MD, PhD, PharmaD), Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ο ασθενής δεν γνωρίζει την ιατρική ορολογία, ούτε έχει τις  ειδικές γνώσεις του γιατρού. Συνεπώς χρειάζεται κατανόηση και υπομονή από την πλευρά του ιατρού αλλά και συνεχής ενημέρωση του ασθενή για κάθε στάδιο της θεραπείας του. «Ο στόχος είναι να φροντίζεις πραγματικά τον άρρωστο και δυστυχώς το πώς να ακούει ο γιατρός δεν διδάσκεται στο πανεπιστήμιο παρόλη τη σημαντικότητά του». Επίσης, μίλησε για το πώς η πρώιμη ανακουφιστική φροντίδα οδηγεί σε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και στην ψυχική διάθεση του ασθενούς. Γι’αυτό και χρειάζεται η παραδοσιακή ανακουφιστική φροντίδα να μπει στην εκπαίδευση των φοιτητών απαραιτήτως.  Η ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της επιβίωσης από τον καρκίνο του πνεύμονα απαιτεί διεπιστημονική ομάδα. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σημαντική επίδραση που έχει η συνεχής άθληση στην εξέλιξη της θεραπείας του ασθενή.

Τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση και πρόληψη της σαρκοπενίας υπογράμμισε η κα Σταυρούλα Ντρουφάκου,  Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστ. Συνεργάτιδα, Ε’ Ογκολογική Κλινική, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, «Απαιτούνται πλέον στρατηγικές που να συμπληρώνουν τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες. Είναι απαραίτητο το πρότυπο της περίθαλψης των ασθενών μας να ενσωματώσει την υποστήριξη του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, παραπομπών και επενδύσεων σε στοχευμένα προγράμματα με βάση τις ανάγκες και τις συννοσηρότητες τους για να τους βοηθήσει να επιτύχουν καλύτερη επιβίωση. Υπογραμμίζεται ότι η άσκηση,(επιπλέον των συμβατικών θεραπειών), είναι ένα από τα καλύτερα καθημερινά χάπια που μπορούν να λαμβάνουν οι επιβιώσαντες από καρκίνο για να βελτιστοποιήσουν τη μακροζωία τους.»

Η κα Βησσαρία Σακκά (MD, PHD), Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τόνισε: «Οι ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα έχουν μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού, καθώς εμφανίζουν σημαντική ανοσοκαταστολή που προέρχεται από την ίδια τη νόσο αλλά και την τοξικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου αποτελούν το κάπνισμα, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες καθώς και η τοπική προσβολή του πνεύμονα από τον καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των περισσοτέρων εμβολίων στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι εξίσου υψηλή όπως και στον γενικό πληθυσμό. Τα εμβόλια που συστήνονται είναι:

  1. Γρίπης
  2. COVID19
  3. Πνευμονιόκκος
  4. Έρπης Ζωστήρ
  5. Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός. (δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα)»

Συμμετέχοντας στον σχολιασμό σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με τον καρκίνο του πνεύμονα, ο κος Πάρις Κοσμίδης, Διευθυντής, Παθολόγος – Ογκολόγος, Β΄ Παθολογική – Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Υγεία, ανέφερε: «Ο καρκίνος του πνεύμονα ανήκει σε εκείνους τους καρκίνους που η επίπτωσή του στον άνθρωπο είναι πολυεπίπεδη: Εκδηλώσεις σωματικές και ψυχολογικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές είναι προφανείς. Η έγκαιρη και ορθολογική ογκολογική αντιμετώπιση, η οικογενειακή στήριξη αλλά και των φροντιστών, η συνεχής υποστήριξη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Η υποστήριξη περιλαμβάνει την κοινωνική, την ψυχολογική και πολιτειακή. Κάθε κομμάτι από τα παραπάνω κάνει το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνο πνεύμονα πιο άνετο και ελπιδοφόρο».

Από τις θέσεις του Επίκουρου Καθηγητή Παθολ. Νοσηλ. Παν. Πελοποννήσου, Προϊστάμενου ΟDC Ευρωκλινική Αθηνών, Προέδρου Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας ΕΣΝΕ, ο κος Δημήτριος Παπαγεωργίου υπογράμμισε: «Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους. Η σημαντικότερη παρέμβαση στη διαχείρισή του ήταν, είναι και θα είναι η πρόληψη και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να στοχεύει η πολιτεία, η κοινωνία και όλες οι επιστημονικές εταιρείες. Νέες θεραπείες, σε συνδυασμό με τις παλαιότερες πλέον χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπισή του. Όλες οι θεραπείες συνοδεύονται όμως από ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες απαιτούν για την αντιμετώπισή τους, γνώση, εξειδίκευση και εκπαίδευση. Το ζητούμενο είναι οι θεραπείες να συνδυάζονται με καλή ποιότητα ζωής και να σχετίζονται με θετικές εκβάσεις και εμπειρίες ασθενών. Όλα αυτά αποτελούν πρόκληση για όλους τους φορείς, για όλους τους επαγγελματίες υγείας. Ως ογκολογικοί νοσηλευτές τα επόμενα χρόνια θα στοχεύσουμε στη δημιουργία και εκπαίδευση εξειδικευμένων στον καρκίνο του πνεύμονα νοσηλευτών, με στόχο την εξατομικευμένη παρέμβαση και την ολιστικότερη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα».

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών ΚΕΦΙ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΕΛΛ.Ο.Κ στάθηκε στο κενό που υπάρχει αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεραπεία και ανακουφιστική φροντίδα είναι δρόμοι παράλληλοι. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα. Έχει γίνει πρόοδος για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να φτάσει και σε ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση, όπως για παράδειγμα σε ψυχικά ασθενείς.» Επίσης η κυρία Γραμματόγλου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει η υποδομή ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξανόμενο αριθμό ασθενών μετά τον συμπτωματικό έλεγχο. «Χρειάζεται γενικότερα νοικοκύρεμα του συστήματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί το όποιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ευεξία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό μέσο πρόληψης και διατήρησης της καλής υγείας», τόνισε με τη σειρά της  η κα Κική Τσακαλδήμη, Μέλος Δ.Σ. της FairLifeL.C.C., Ambassador του φορέα, συνεχίζοντας: «Η ένταξη στην καθημερινότητα μας, ήπιας άσκησης, ισορροπημένης διατροφής, συνδυαστικά με θετική ψυχολογία είναι το κλειδί για την επίτευξη της ευεξίας. Μέσα από προγράμματα προαγωγής της ευζωίας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα κόσμο όπου η Ζωή Θα Κόβει την Ανάσα, όχι ο καρκίνος του πνεύμονα».

καρκίνος του πνεύμοναψυχική υγείαποιότητα ζωήςFairLife L.C.C