Σε πρώτο πρόσωπο: Ένα γράμμα από καρδιάς για το έιτζ

Στο newsletter της Θετικής Φωνής δημοσιεύθηκε ένα γράμμα. Μια ανθρώπινη ιστορία για την άλλη πλευρά του έιτζ.

Μεγάλωσα στη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια της κρίσης του έιτζ. Ήμουν ο νεότερος από τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας και έζησα σε μια μικρή πόλη.

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, αλλά και στερεότυπα. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα για τον εαυτό μου είναι να είμαι ομοφυλόφιλος. Έτσι είχα ανατραφεί.

Το 2005 πήρα διαζύγιο από τη γυναίκα μου, με την οποία μείναμε μαζί τέσσερα χρόνια και αποκτήσαμε δύο υπέροχες κόρες. Ήταν η πρώτη στιγμή στη ζωή μου που συστήθηκα στον αληθινό εαυτό μου. Ήταν μία δύσκολη, αλλά λυτρωτική διαδρομή.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά κλήθηκα και πάλι να βρω τις νέες ισορροπίες στη ζωή μου. Διαγνώστηκα με HIV.

H 19η Φεβρουαρίου 2015 είναι μια μέρα, που θα θυμάμαι για πάντα. Η ανάμνηση του γιατρού να μου ανακοινώνει το αποτέλεσμα της εξέτασης, εξακολουθεί να είναι θολή στο μυαλό μου. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα τα πάντα για τον HIV, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι τέλειωσε η ζωή μου. Το άγχος κυρίευσε τα πάντα.

Με τον καιρό έμαθα να είμαι ευγνώμων, που μια θετική διάγνωση για τον HIV δεν ισοδυναμεί πλέον με θανατική καταδίκη. Τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας μου, οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι έχω μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Η ελπίδα αντικατέστησε σταδιακά την απόγνωση.

Το 2016 η παγκόσμια εκστρατεία “Access Prevention Campaign” για το U=U, έφερε στον δημόσιο διάλογο μία επιστημονική τεκμηρίωση, που άλλαζε ό,τι γνωρίζαμε για τον HIV και μαζί άλλαζε τη ζωή μου.

Το U=U φωτίζει τις κοινωνικές, σεξουαλικές και αναπαραγωγικές επιλογές, που εμείς και οι σύντροφοι μας δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα έχουμε ξανά διαθέσιμες. Ενθαρρύνει τα άτομα, που ζούμε με HIV, να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε τη θεραπεία μας. Είναι μια ευκαιρία να αντικρίσουμε αισιόδοξα τον εαυτό μας, τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις οικογένειες, τους φίλους και τους συντρόφους μας.

Δεκατρείς μήνες μετά τη διάγνωσή μου, συναντήθηκα για πρώτη φορά τυχαία με τον άνδρα, που έμελλε να γίνει ο σύζυγός μου. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πιο υπέροχη περίοδος της ζωής μου.

Ο σύντροφός μου παραμένει αρνητικός στον HIV και μαζί έχουμε γράψει μία, ακόμη, θετική ιστορία για το U=U. Γιατί ο HIV σταματά σε εμένα.

έιτζHIVU=U