Σε τι διαφέρει ο κοροναϊός από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Μετά και την κήρυξη του κοροναϊου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανδημία, ο Independent επιχειρεί την καταγραφή των διαφορών ανάμεσα στον ιό, το απλό κρυολόγημα και τη γρίπη.

Αυτό θα βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τι πρέπει να προσέχουν αλλά και ποια συμπτώματα να τους “ανησυχήσουν”

Τι είναι ο κοροναϊός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν από από κρυολόγημα μέχρι πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο SARS και ο MERS. Ο τρέχων κοροναϊός που πλήττει τον πλανήτη δεν έχει καταγραφεί ξανά στο ανθρώπινο είδος, ενώ πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από μία αγορά τροφίμων στη Γουχάν της Κίνας.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για καινούριο ιό, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πώς ακριβώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο ωστόσο, όπως και οι υπόλοιποι κοροναϊοί, είναι πιθανό να πέρασε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από βήχα και φτέρνισμα.

Σε τι διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Οι περισσότεροι κοροναϊοί, όπως και το κοινό κρυολόγημα, προκαλούν ήπια λοίμωξη στην ανώτερη αναπνευστική οδό και σχετικά πιο ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Όσοι μολύνονται από τον Covid-19 έχουν συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό. Η λοίμωξη από τον τρέχοντα κοροναϊό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια ακόμη και θάνατο.

Όσον αφορά στη γρίπη, δεν υπάρχει ένας αλλά διάφοροι ιοί. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια η οποία μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και στις πρώτες πέντε ημέρες μόλυνσης. Τα συμπτώματά της είναι πιο ισχυρά από εκείνα του απλού κρυολογήματος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώνεται με διάρροια, κοιλιακό άλγος και εμετό. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις και αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και απώλεια ζωής.

Γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επικίνδυνος από το κρυολόγημα και τη γρίπη

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην περίπτωση του κοροναϊού είναι πως δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή του θα μπορούσε να πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τη γρίπη, τα γάντια και οι μάσκες δεν δείχνουν να περιορίζουν την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, συστήνεται στους πολίτες, σε όλες τις περιπτώσεις να φτερνίζονται ή/και να βήχουν καλύπτοντας μύτη και στόμα και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που δεν είναι καλά. Επίσης, στην παραμικρή υποψία συμπτωμάτων, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας.

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από τον Independent

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
διαφορέςγρίπηκρυολόγημαΚοροναϊός