Σεξ και κοροναϊός: Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουμε

Με την πανδημία σε εξέλιξη, η απομόνωση πλέον είναι η νέα πραγματικότητα. Είναι σχεδόν αδύνατο όμως, να απομονωθεί κάποιος από τον σύντροφό του, εφόσον μένουν στον ίδιο χώρο και χρησιμοποιούν τα ίδια σχεδόν αντικείμενα και είδη καθημερινής ανάγκης. Τι ισχύει όμως για την σεξουαλική επαφή;

Μεταδίδεται ο ιός με το σεξ;

Όπως δηλώνει η Dr Jessica Justman, προς το παρόν, δεν έχει παρατηρηθεί να είναι δυνατή η μετάδοση του ιού μέσω της επαφής. Γνωρίζουμε, πως ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων και με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Αυτό σημαίνει, πως αν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε φορείς του ιού, θα πρέπει να ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας και απομόνωσης, που ισχύουν για όλους. Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα περιλαμβάνουν και την αποχή από το σεξ, προκειμένου να μην μεταδοθεί στο άτομο, που ακόμα δεν έχει κολλήσει.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν, πως ο κοροναϊός μεταδίδεται με την επαφή, δηλώνει και ο Dr Carlos RodríguezDíaz. Παρόλα αυτά, το φιλί μπορεί να αποτελέσει μέσο μετάδοσης, εφόσον ένας από τους 2 συντρόφους είναι φορέας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Dr Julia Marcus, άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ούτε είχαν προσφάτως εκτεθεί σε κάποιο κρούσμα του ιού, μπορούν, εφόσον παραμένουν απομονωμένοι, να έχουν κανονικά επαφές. Άλλωστε, κατά την διάρκεια της καραντίνας, πολλά είναι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν εκνευρισμό και νευρικότητα. Επομένως, η ερωτική επαφή παραμένει ένας αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώσουν και να έρθουν πιο κοντά, αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με νέους συντρόφους;

Η Dr Marcus επισημαίνει, πως αυτή τη στιγμή τα μέτρα επιβάλλουν να παραμένουμε στο σπίτι, με εξαίρεση τις περιπτώσεις, που ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς, όπως η μετακίνηση προς και από την εργασία, η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ, ή η παροχή βοήθειας σε κάποιον, που βρίσκεται σε ανάγκη. Δηλαδή, περιορίζονται πια οι άσκοπες μετακινήσεις και επαφές με άλλους ανθρώπους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. Επομένως, η εύρεση νέου συντρόφου, εκτός από τα εμπόδια που συναντά στην πράξη, αποτελεί και μια κατάσταση υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κοροναϊού, και για τους 2.

Πηγή : https://www.theguardian.com

σεξΚοροναϊόςκαραντίνα