Sexting και έφηβοι, τα νέα δεδομένα

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις εφήβους λαμβάνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και τουλάχιστον ένας στους επτά στέλνει τέτοια μηνύματα. Το sexting “ανθίζει” μεταξύ των εφήβων και οι επιστήμονες αποκωδικοποιούν τον ρόλο του.

Η μετα-ανάλυση συμπεριέλαβε στοιχεία από 23 μελέτες και πάνω από 41.000 συμμετέχοντες. Τα ευρήματα δημοσίευσε το περιοδικό JAMA Pediatrics.

Το sexting σε αυτήν την ανάλυση περιελάμβανε την αποστολή, τη λήψη, το αίτημα και τη διαβίβαση γραπτού περιεχομένου, εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εφαρμογές ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βρέθηκε ότι, όσοι έφηβοι έκαναν sexting, ήταν:

  • πάνω από τρεις φορές πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί
  • πάνω από πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις
  • πάνω από τρεις φορές πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ ή να παίρνουν ναρκωτικά

“Κάποιοι νέοι μπορεί να έρθουν σε επαφή με την αβλαβή πλευρά της σεξουαλικής εξερεύνησης, αλλά μπορεί να υπάρξει δυσφορία, όταν αυτές οι προθέσεις έχουν επιζήμιες ή ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως όταν κοινοποιείται η σεξουαλική τους εικόνα χωρίς τη συγκατάθεσή τους“, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Sheri Madigan από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου Παίδων Alberta και το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά.

“Σε άλλες περιπτώσεις οι έφηβοι μπορεί να πιέζονται να κάνουν sexting, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει συναισθηματικές δυσκολίες. Υπάρχουν κι εκείνοι που χρησιμοποιούν το sexting ως μέσο, για να προσελκύσουν την προσοχή, επειδή αισθάνονται απομονωμένοι, έχουν κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το αν το sexting είναι επιβλαβές ή όχι, δεν εξαρτάται πραγματικά από την κατάσταση”.

 

sexting