Σημαντικές παρεμβάσεις στο 1ο R&D and Innovation In Healthcare Conference

Πολιτεία, ακαδημαϊκοί και επιχειρήσεις συμφωνούν με την ανάγκη για παροχή κινήτρων

Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη BOUSSIAS. Όπως ανέφερε και ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου που έγινε σε διαδικτυακό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, με διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων, με ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία, ιδιαίτερα η ψηφιακή.

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο τομέα της έρευνας μίλησε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι τα έργα ΣΔΙΤ δημιουργούν μόχλευση και αύξηση περίπου 300% στην οικονομία. Ειδικά στην υγεία, τέτοια έργα έχουν τρέξει σε υποδομές κτιριακές όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ένα μεγάλο κτιριακά έργο-ΣΔΙΤ, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σύγχρονη, state-of-the-art, κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις. Επίσης, άλλο έργο ΣΔΙΤ είναι η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία ενδιαφέρει και τη χώρα μας, παρουσίασε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ε.Ε., συζητήθηκε πρόγραμμα, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2021-2027 και προβλέπει συνέργειες μεταξύ του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης (πρόγραμμα «Next Generation Eu»). Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις για δράσεις επιχειρηματικής καινοτομίας που έχουν λάβει «Σφραγίδα Αριστείας» («Seal of Excellence») από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την υποστήριξη της Βασικής αλλά και της Εφαρμοσμένης Έρευνας σε στοχευμένους τομείς. Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή αποβλέπει στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την ενίσχυση για δαπάνες Ε&Α σε επιχειρήσεις με χαμηλή κερδοφορία ή ζημιογόνες χρήσεις, καθώς και τη χρηματοδότηση σποράς (seed funding) για την επικύρωση της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας (Proof of Concept).

Για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα έκανε λόγο ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανοίγοντας με ομιλία του τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Καινοτομία ως κλειδί ανάπτυξης.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Healthmag.gr Το Magazino της Υγείας

Υγείαανάπτυξηκαινοτομία