Σημεία και συμπτώματα της υπογλυκαιμίας

Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Μάθετε πώς να εντοπίζετε τα σημάδια της υπογλυκαιμίας.

Η υπογλυκαιμία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που συμβαίνει όταν η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας πέσει πολύ, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη, τρέμουλο και γρήγορο καρδιακό παλμό. Η γλυκόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που χρειάζεται το σώμα σας για ενέργεια. Όταν τρώτε, το σώμα σας απορροφά γλυκόζη και αποθηκεύει οτιδήποτε επιπλέον στους μύες και στο συκώτι σας. Η αποθηκευμένη γλυκόζη χρησιμεύει ως απόθεμα που μπορείτε να αξιοποιήσετε όταν χρειάζεστε περισσότερη από αυτήν την πηγή ενέργειας στο αίμα σας.

Η ύπαρξη επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) είναι ο ορισμός της υπογλυκαιμίας. Για να καταλάβετε ποιος είναι ο αριθμός γλυκόζης στο αίμα σας, πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Τα άτομα με διαβήτη είναι εξοικειωμένα με τη διαδικασία εξέτασης του αίματός τους για να βεβαιωθούν ότι δεν εχούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά τα άτομα με τύπου 2 μπορούν επίσης να την αναπτύξουν. Όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη (μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας· άτομα με διαβήτη πρέπει να την κάνουν ένεση σε μορφή φαρμάκου) και κάποια άλλα φάρμακα για τον διαβήτη πρέπει να προσέχουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σε άτομα χωρίς διαβήτη δεν είναι συχνό, αλλά δεν είναι και σπάνιο. Μπορεί να συμβεί. Αυτό που τρώτε, πόση άσκηση κάνετε και τι κάνει ο καιρός μπορούν όλα να επηρεάσουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας και να προκαλέσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Επίσης, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υψηλότερος εάν είστε άνω των 65 ετών ή είχατε υπογλυκαιμία στο παρελθόν. Προβλήματα υγείας όπως νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο ή γνωστική εξασθένηση μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Εδώ είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που θα σας ενημερώσουν εάν το σάκχαρο στο αίμα σας ή κάποιου άλλου είναι πολύ χαμηλό.

Γρήγοροι καρδιακοί παλμοί 

Όταν η γλυκόζη στο αίμα σας πέσει πολύ χαμηλά, το σώμα αναγνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς καταλαβαίνει τα σημέια της υπογλυκαιμίας. Ανταποκρίνεται σαν να βρισκόταν σε μια επικίνδυνη ή αγχωτική κατάσταση — και δικαίως. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Η απάντηση του οργανισμού σε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο είναι να ενεργοποιήσει το συμπαθοεπινεφριδικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα επινεφρίδια που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται νορεπινεφρίνη. Αυτό κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα.

Ο γρήγορος καρδιακός παλμός επιτρέπει περισσότερο αίμα να περάσει από τον εγκέφαλό σας και τα άλλα όργανα του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα μπορούν να πάρουν περισσότερη από αυτή τη ζωτική πηγή ενέργειας που είναι σε χαμηλή παροχή – γλυκόζη.

Τρέμουλο και νευρικότητα

Αυτό που κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα είναι το ίδιο πράγμα που μπορεί επίσης να προκαλέσει τρέμουλο και νευρικότητα.

Η νορεπινεφρίνη δεν είναι απλώς μια ορμόνη, είναι επίσης ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που βοηθά τα νεύρα σας να επικοινωνούν μεταξύ τους, βοηθώντας σας να κινηθείτε, να σκεφτείτε και γενικά να λειτουργήσετε. Ως χημικός αγγελιοφόρος, αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο με τρόπο που σας προκαλεί να νιώθετε τρέμουλο και νευρικότητα.

Νευρικότητα και Άγχος

Και πάλι, η ίδια ορμόνη, η νορεπινεφρίνη, είναι υπεύθυνη για συναισθήματα νευρικότητας και άγχους. Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος, μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και ελέγξτε  το σώμα σας για να δείτε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Ευερεθιστότητα και Σύγχυση

Χρειαζόμαστε ένα ορισμένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μας γιατί έτσι παίρνουν ενέργεια τα όργανά μας. Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Ένα από αυτά είναι ότι η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει.

Οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να εμφανιστούν με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να μπερδευτείτε εύκολα και μπορεί να είστε πιο ευερέθιστοι από το κανονικό. Ενώ κάποιος βαθμός ανυπομονησίας είναι πιθανότατα φυσιολογικός, η επιδείνωση ή η απογοήτευση που είναι εκτός χαρακτήρα μπορεί να είναι σημάδι χαμηλού σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Ζάλη

Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να αρχίσει να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δεν έχετε αρκετή γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα σας, ο εγκέφαλός σας παίρνει λιγότερη από όση χρειάζεται.

Το αίσθημα ζαλάδας  και η εμφάνιση υπογλυκαιμίας μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμία. Η λιποθυμία από μόνη της είναι τρομακτική, αλλά μπορεί επίσης να υποστείτε τραυματισμούς όπως να χτυπήσετε το κεφάλι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει ένα ασφαλές μέρος για να καθίσετε και καλέστε βοήθεια εάν αισθάνεστε ζάλη.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι μια άλλη επίδραση του εγκεφάλου σας όταν δεν έχει αρκετή γλυκόζη. Τα κύτταρα στον εγκέφαλό σας λειτουργούν όλη την ημέρα και χρειάζονται πολλή γλυκόζη για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, παρόλο που ο εγκέφαλός σας είναι μόνο περίπου το 2% του σωματικού σας βάρους, είναι ο κύριος καταναλωτής γλυκόζης.

Πείνα

Η πείνα είναι επίσης ένα σύμπτωμα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Είναι απολύτως λογικό να πεινάει και το σώμα σας. Η κατανάλωση, ειδικά τροφών με υδατάνθρακες, ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το αίμα σας θα απελευθερώσει ακετυλοχολίνη ως απόκριση στην υπογλυκαιμία. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Λέει στον εγκέφαλό σας να ενεργοποιήσει τα κυκλώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Ευτυχώς, το να πάρετε ένα σνακ  θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Τα άτομα με διαβήτη γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τρώνε πολύ εάν η γλυκόζη στο αίμα τους είναι χαμηλή. Συχνά, ακολουθούν τον «Κανόνα 15-15», που σημαίνει ότι έχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες και μετά περιμένουν 15 λεπτά για να δουν αν έχει αυξηθεί η γλυκόζη στο αίμα τους.

Κούραση

Αυτό το σύμπτωμα είναι επίσης το αποτέλεσμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Όταν ο εγκέφαλός σας στερείται αυτή τη βασική πηγή ενέργειας, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε στραγγισμένοι. Εάν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το κανονικό και έχετε άλλα συμπτώματα, μια απλή εξέταση γλυκόζης αίματος μπορεί να σας ενημερώσει εάν η χαμηλή γλυκόζη είναι η αιτία.

Δυσκολία στην ομιλία

Η ομιλία ελέγχεται στον εγκέφαλο. Εάν ο εγκέφαλός σας δεν παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει, η ομιλία μπορεί να υποφέρει ως αποτέλεσμα.

Ως προειδοποίηση, οι δυσκολίες στην ομιλία μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς να εντοπίσετε ένα εγκεφαλικό για να μπορείτε να το ξεχωρίσετε από την υπογλυκαιμία.

Ιδρώνοντας

Ένα άλλο σημάδι ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν είναι η εφίδρωση. Η εφίδρωση προκαλείται επίσης από την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης. Η εφίδρωση που είναι πιο υπερβολική από το κανονικό και συνοδεύεται από οποιοδήποτε από αυτά τα άλλα συμπτώματα μπορεί να σας οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Η εφίδρωση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί τη νύχτα στον ύπνο σας.

Κακή ποιότητα ύπνου

Όταν κοιμάστε, η γλυκόζη του αίματός σας μπορεί να πέσει χαμηλά και να παραμείνει χαμηλή για ώρες. Δεν είναι καλό όταν συμβαίνει αυτό γιατί μπορεί να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα.

Είτε τα παρατηρήσετε είτε κάποιος κοιμάται κοντά σας, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ενώ κοιμάστε:

  • Κλάμα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Εφιάλτες
  • Ξυπνάς ιδρωμένος με βρεγμένες πιτζάμες και σεντόνια
  • Αίσθημα κούρασης, ευερεθιστότητας ή σύγχυσης το πρωί μετά το ξύπνημα

Σοβαρά συμπτώματα

Από τα παραπάνω σημάδια και συμπτώματα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το σώμα σας περνά σε ένα είδος λειτουργίας αντίδρασης σε κρίση εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας πέσουν πολύ χαμηλά. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό: η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Εάν η γλυκόζη του αίματος πέσει κάτω από 54 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, είναι πολύ χαμηλή.

Με τόσο χαμηλά επίπεδα, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει σχεδόν αρκετό καύσιμο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να έχετε προβλήματα με το περπάτημα ή να βλέπετε καθαρά.

Εάν στερηθεί το καύσιμο για αρκετό καιρό, ο εγκέφαλος μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Σε ακραίες καταστάσεις, μπορεί να συμβεί απώλεια συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις. Η γλυκόζη του αίματος μπορεί ακόμη και να πέσει τόσο χαμηλά που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Πότε να δείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μόλις προσδιορίσετε τι προκαλεί τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης σας, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Εάν έχετε διαβήτη, ειδικά εάν παίρνετε ινσουλίνη ή ορισμένα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, πιθανότατα γνωρίζετε τη σημασία του να έχετε πάντα μαζί σας πηγές γλυκόζης. Οι χυμοί φρούτων είναι μια καλή πηγή άμεσα διαθέσιμων υδατανθράκων. Το τζελ γλυκόζης, τα δισκία γλυκόζης και η σκληρή καραμέλα είναι επίσης αποτελεσματικά.

Εάν αυτές οι διορθώσεις δεν διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αρκετά υψηλά, μπορεί να χρειαστείτε γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη που οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να συνταγογραφήσουν για τη θεραπεία σοβαρά χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εάν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι επίμονα χαμηλή, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί ακόμη και να σας συνταγογραφήσει ένα κιτ γλυκαγόνης έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να έχετε μαζί σας.

 

Πηγή

Υγείαυπογλυκαιμίαχαμηλή γλυκόζη