Σκληραίνει τη στάση της για τη διάθεση των self test η Κυβέρνηση

Ως “Κερκόπορτα” για το άνοιγμα της αγοράς και σε άλλα προϊόντα μου μέχρι σήμερα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, μεταφράζουν κύκλοι της αγοράς φαρμακείων τη διάθεση των self test από τα σούπερ μάρκετ  σε όσες περιοχές τα φαρμακεία αρνούνται να το κάνουν. Η αρχή θα γίνει  με τα φαρμακεία της Αχαΐας, όπου ο σύλλογος του νομού αποφάσισε να σταματήσει τη διανομή τους, ενώ έπεται και συνέχεια στην Αττική.

Ειδικότερα ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας αρνείται να συνεχίσει τη διανομή των self test από τα μέλη του με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να ενεργοποιεί θεσμοθετημένη δυνατότητα, προειιδοποιώντας για τη διάθεση από άλλα κανάλια διανομής και δη τα σούπερ μάρκετ, όπως θα συμβεί και στην Αχαΐα από ην 1η Ιουλίου.

Χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε βέβαια ότι η εναλλακτική λύσεις για τους “αρνητές” φαρμακοποιούς σε Αχαΐα και Αττική που είναι τα σούπερ μάρκετ, αφορά μόνο την επερχόμενη περίοδο των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και μόνο για τα δωρεάν τεστ που διανέμει η Πολιτεία. Όμως αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι μόνο η αρχή, όπως σημειώναμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ.

Παράλληλα δεν προσδιόρισε τον τρόπο που θα γίνεται η διάθεση καθώς σε σχετική ερώτηση σημείωσε μόνο ότι “Θα υπάρξει ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα, όπως έγινε και με τα φαρμακεία, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση, και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο. Ταυτόχρονα με τα σούπερ μάρκετ θα είναι δυνατή και η διάθεση από τα φαρμακεία. “.

Τα παραπάνω δεν καθησυχάζουν τους φαρμακοποιούς οι οποίοι και ανησυχούν για προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς των self test σε άλλα δίκτυα διανομής.

Αξία των self test

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η επιβολή της χρήσης των self test ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς το 28% των νέων κρουσμάτων ήτοι τα 3 στα 10, επιβεβαιώθηκαν μέσω αυτών, από τις 12/4 που επιβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 12 Απριλίου που ξεκίνησε η υποχρεωτική χρήση των self test έχουν καταγραφεί συνολικά 121.773 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 33.984 ήταν διαγνώσεις οι οποίες προέκυψαν από την επιβεβαίωση θετικών self test.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός, “Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self-tests συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self-test, ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self-tests μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self-test”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “την ίδια περίοδο, παρατηρήθηκε 75% μείωση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών”.

Βασίλης Κοντοζαμάνηςself testsσούπερ μάρκετφαρμακεία