Σωστή μάσηση για βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2 (μελέτη)

Η οδοντική υγεία και η ικανότητα σωστής μάσησης μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με πλήρη λειτουργία μάσησης έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με ασθενείς με μειωμένη λειτουργία μάσησης.

Με βάση τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αναποτελεσματικότητας της μάσησης λόγω της μειωμένης υποστήριξης απόφραξης και του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2.

Η αναδρομική μελέτη αξιολόγησε 94 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε μια κλινική εξωτερικών ασθενών σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, Η αναδρομική μελέτη έδειξε ότι η αναποτελεσματική μάσηση λόγω μειωμένης μασικής υποστήριξης συσχετίστηκε με ανεπαρκή έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μεταξύ των ατόμων με T2D. Ο γλυκαιμικός έλεγχος διατηρήθηκε ανεπαρκώς σε άτομα με T2D που δεν είχαν οπίσθια μασική υποστήριξη ή χρησιμοποιούσαν αφαιρούμενη οδοντοστοιχία. Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτό είναι η πρώτη μελέτη για την αποσαφήνιση της συσχέτισης μεταξύ της μασητικής υποστήριξης και του ελέγχου της A1c σε ασθενείς με T2D», έγραψαν οι ερευνητές .

Τι συμβαίνει όταν μασηθεί το φαγητό;

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Όταν μια μερίδα τροφής μασάται, μειώνει το μέγεθος της τροφής και ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο. Το σάλιο περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση που βοηθούν στη διάσπαση των υδατανθράκων και των λιπών.

Η μάσηση ενεργοποιεί επίσης την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι που ρυθμίζει τα επίπεδα του pH που βοηθά στην πέψη.

Ποια είναι τα οφέλη από το μάσημα της τροφής;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μασάτε κατά μέσο όρο 32 φορές πριν την κατάποση, ώστε η τροφή να διασπαστεί και να χάσει την υφή της.

Συνδέεται επίσης με τα ακόλουθα οφέλη:

  • Το μάσημα της τροφής μειώνει τις πιθανότητες πνιγμού και αναρρόφησης.
  • Το να μασάτε περισσότερο επιβραδύνει τον ρυθμό του φαγητού και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης τροφής.
  • Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Λαμβάνεται κυρίως με το μάσημα του σωστού είδους τροφής.
  • Το μάσημα της τροφής βοηθά στη μείωση προβλημάτων όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους.
  • Όταν η τροφή μασηθεί καλά, βοηθά στην απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα.
  • Το μάσημα μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακής υπερανάπτυξης και αυξημένης ζύμωσης στο έντερο.
διαβήτης τύπου 2μάσησηfront-stories