“Στο εδώλιο” σειρά του Netflix για αύξηση αυτοκτονιών στους εφήβους

Το Netflix είναι το πιο πρόσφατο “κόλλημα” όχι μόνο των ενηλίκων, αλλά και πάρα πολλών εφήβων. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, μία δημοφιλής σειρά, που προβάλλει, ενοχοποιείται ότι αύξησε τις αυτοκτονίες μεταξύ των εφήβων.

Ο λόγος για τη σειρά 13 Reasons Why. Από τον Μάρτιο του 2017, οπότε πρωτοξεκίνησε και για τρεις μήνες μετά, οι αυτοκτονίες μεταξύ παιδιών 10-19 ετών αυξήθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Είναι σχεδόν 100 περισσότερες αυτοκτονίες από τις αναμενόμενες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Jama Psychiatry.

Ειδικότερα οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22% στα κορίτσια και κατά 12% στα αγόρια.

Η σειρά επικρίθηκε για την γραφική απεικόνιση μιας 17χρονης, που αφαίρεσε τη ζωή της.

Η πλοκή

H 17χρονη Hannah Baker αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Έχει, όμως, αφήσει πίσω της 13 κασέτες, που έχει ηχογραφήσει η ίδια, με σκοπό να ακουστούν μετά τον θάνατό της, εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους αυτοκτόνησε.

Κάθε κασέτα απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Το γεγονός της αυτοκτονίας μιας έφηβης, αλλά και η επακόλουθη πορεία με τις κασέτες, προκαλούν αναστάτωση στον περίγυρό της και σιγά σιγά αποκαλύπτονται οι λόγοι, για τους οποίους επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της.

Οι αντιδράσεις

“Τα ευρήματά μας φαίνεται να δείχνουν την ανάγκη συνεργασίας εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας και ειδικών σε θέματα αυτοκτονίας με άτομα από τη βιομηχανία του θεάματος, για να αποτρέψουν περαιτέρω επιβλαβείς απεικονίσεις αυτοκτονίας”, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η προβολή της αυτοκτονίας θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια επίδραση “κολλητική” στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα επηρέαζε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, όπως προειδοποίησαν.

“Πιο συγκεκριμένα εγείρει ανησυχίες η γραφική απεικόνιση της Hannah, η οποία κόβει τις φλέβες της στην μπανιέρα και το ότι η αναζήτηση βοήθειας για την αντιμετώπιση αυτοκτονικών σκέψεων είναι μάταιη, καθώς η 17χρονη μπορεί να έχει μιμητές και άρα να σημειωθούν πρόσθετες αυτοκτονίες”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Thomas Niederkrotenthaler.

Τα περισσότερα παιδιά κρεμάστηκαν, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπορούν να αποκλείσουν αύξηση στις αυτοκτονίες με τον τρόπο της Hannah.

Και δεύτερη μελέτη

Μια δεύτερη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Ohio αυτή τη φορά, ανέφερε τον περασμένο μήνα – οπότε ξεκίνησε η νέα σεζόν της σειράς – αύξηση των αυτοκτονιών κατά 30% από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, σε παιδιά ηλικίας από 10 έως 17 ετών, ως επί το πλείστον αγόρια αυτή τη φορά.

Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι συγγραφείς και των δύο μελετών, βέβαια, ανέφεραν ότι τα συμπεράσματά τους πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς μπορεί η εν λόγω σειρά να μην είναι η μόνη αιτία, που ώθησε τα παιδιά στο απονενοημένο διάβημα.

Ωστόσο τα ευρήματα δείχνουν ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία αυξήθηκαν κατά 15% τον πρώτο μήνα μετά την έναρξη προβολής της σειράς και συνεχίστηκαν για τους επόμενους τρεις μήνες, οπότε το ενδιαφέρον – όπως φάνηκε και στα social media – ήταν στο αποκορύφωμά του.

Τι λέει το Netflix

Από την πλευρά του το Netflix ανέφερε ότι συμβουλεύθηκε κλινικούς ψυχολόγους για το θέμα της σειράς και συμπεριέλαβε προειδοποιήσεις σχετικά με το περιεχόμενό της σε κάθε επεισόδιο.

Ο δημιουργός της σειράς Brian Yorkey αμφισβήτησε τα ευρήματα των μελετών. Αναφέρθηκε σε μία άλλη έρευνα, που, όπως είπε, έχει δείξει ότι η σειρά βοήθησε τους ανθρώπους να καταλάβουν την αυτοκτονία και μπορεί να μειώσει τις αυτοκτονικές σκέψεις σε όσους την παρακολουθούν.

 

 

 

αυτοκτονίεςNetflix