Στο “κόκκινο” τα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού

Ελαχιστοποιούνται τα όρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όσο τα νέα κρούσματα κορονοϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως διαπιστώνονται και από τα σχετικά στοιχεία. Μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση τόνιζε ότι το σύστημα έχει αντοχές, αν και όχι ανεξάντλητες, χωρίς βέβαια να υπολογίζει τον έντονο αιφνιδιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid που ξεπέρασαν τις 150! Επίσης οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι πάνω από 140, οι διασωληνωμένοι πάνω από 120, ενώ συνολικά πάνω από 1050 άτομα βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες επιβεβαιώθηκαν 1211 νέα κρούσματα τα οποία όμως φαίνεται να αντιστοιχούν σε ένα ιδιαίτερα μικρότερο αριθμό τεστ τα οποία έγιναν, λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου που είχε προηγηθεί. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι έγιναν λιγότερα από 900 rapid test, δηλαδή δεν έχουν ενσωματωθεί καν τα τεστ που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο καταγράφηκαν επίσης 215 νεκροί που αποτελούν το 35% του συνόλου των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα. Φαίνεται δηλαδή ότι ενώ είμαστε σε ένα ακόμη σημείο του δεύτερου κύματος της επιδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουν ξεπεράσει εκείνες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνολική περιόδου του πρώτου κύματος. Επίσης οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις είναι αριθμοί ρεκόρ.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση, δια στόματος πρωθυπουργού, των νέων μέτρων που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον η σταθεροποίηση της επιδημίας. Σημειώνεται ότι η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητούσε επί δύο ημέρες, το πλαίσιο των νέων μέτρων που θα εισηγηθεί προς το πρωθυπουργό σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα είναι λίγο πολύ γνωστά και αφορούν στην ευρεία χρήση μάσκας ακόμη και σε περιφέρειες με λιγότερα κρούσματα, η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με πιθανότερο όριο τις 10 το βράδυ, αλλά και η μετακίνηση εισόδου εξόδου σε νομούς που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Επίσης επιδιώκεται και η επιβολή τηλεργασίας σε πάνω από το 40% των εργαζόμενων με το ποσοστό να ανέλθει μέχρι και το 80%.

Η πορεία της επιδημίας δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία κι έτσι η Κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τα επιπλέον αυτά μέτρα ώστε να πετύχει την αρχική σταθεροποίηση και εν συνεχεία τη μείωση των κρουσμάτων, αποφεύγοντας ένα γενικό lockdown.

Σημειώνεται πως την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός την οποία θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 30/10, ώστε τα μέτρα να ξεκινήσουν να ισχύουν άμεσα, εκτός από το θέμα των μετακινήσεων.

επιπλέον μέτραεπιδημιαδημόσια νοσοκομείαΕΣΥκορονοϊός