Στο τραπέζι δύο νέα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού – Ανησυχία για τους «σιωπηλούς» ή ασυμπτωματικούς φορείς

Σήμερα, Δευτέρα, κυβέρνηση και ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα για περιστολή των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία,ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

  • Την καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα -και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ενώ:

  • Κρίσιμες για την εξάπλωση του κοροναϊού, θεωρούνται οι επόμενες μέρες, περιμένοντας όλοι με αγωνία, τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που θα καταγραφούν.

Ανησυχούν οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς 

Για δεύτερη μέρα, την Κυριακή τα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, όμως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, ενώ και μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεκρών.

  • Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Μεγάλος εξάλλου είναι ο φόβος των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες, με νέες εστίες να εμφανίζονται ανά την Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, καθώς είναι κάτι που θα «δοκιμάσει» έντονα τις αντοχές του ΕΣΥ, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Κοροναϊόςκρούσματα κοροναϊός