Συναγερμός για δημοφιλή φάρμακα για το στομάχι – Μπορεί να περιέχουν καρκινογόνα συστατικά

Σταματά η κυκλοφορία γνωστών φαρμάκων για το στομάχι, καθώς ενδέχεται να εμπεριέχουν καρκινογόνα συστατικά. Η είδηση, που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Ο λόγος για το Zantac, στο οποίο “ορκίζονται” εκατομμύρια άνθρωποι, που ταλαιπωρούνται από το στομάχι τους.

Η εταιρεία Sandoz, που αποτελεί τμήμα της εταιρείας Novartis, ανακοίνωσε ότι σταματά προληπτικά τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac σε όλες τις αγορές.

Η Novartis, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι το μέτρο είναι προληπτικό και ότι θα «ληφθούν επαρκή μέτρα, σε ευθυγράμμιση με τις υπηρεσίες υγείας».

Η κίνηση της εταιρείας έρχεται μετά από έρευνα, που έκαναν ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν δείγματα ρανιτιδίνης, που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

Οι υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ και στον Καναδά ανέφεραν ότι ζητήθηκε από την εταιρεία, που παρασκευάζει το φάρμακο, να σταματήσει τη διανομή του, καθώς χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τις ουσίες και να συμβουλευθούν τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές.

Οι αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ζήτησαν από τους ασθενείς να μην σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου, αν και ακόμη διερευνάται κατά πόσο η ρανιτιδίνη είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν συστήνει ανάκληση της ρανιτιδίνης, αλλά ξεκίνησε έρευνα για το εάν τα χαμηλά επίπεδα NDMA, που βρέθηκαν στο εν λόγω φάρμακο, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην Ελλάδα από τη Sandoz Hellas.

 

Zantacκαρκινογόνα συστατικάστομάχι