Tα 23 συχνότερα αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα Covid

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε α πιο διαδεδομένα συνεχιζόμενα συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον Covid-19, με πολλούς Βρετανούς να αναφέρουν ότι αυτά είχαν πολύ μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Νέα δεδομένα, τα οποία αποκαλύφθηκαν σήμερα, δείχνουν ποια συμπτώματα έχουν υποστεί περισσότερο οι Βρετανοί, που διαρκούν «όποια διάρκεια» – τόσο περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) εκτίμησε τον επιπολασμό του μακροχρόνιου Covid που αναφέρεται από τον εαυτό του και τον περιορισμό της σχετικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έρευνα για τη μόλυνση από τον κορωνοϊό του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου.

Το Long Covid έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η συνέχιση ή η ανάπτυξη συμπτωμάτων τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνση από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19.  Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μακροχρόνιος Covid είναι μια πολύπλοκη και δυναμική κατάσταση – ορισμένα συμπτώματα εξαφανίζονται, μετά επανέρχονται και εμφανίζονται νέα συμπτώματα.

Ανάμεσα στα 23 συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν περισσότερο οι Βρετανοί, όπως αποκάλυψε το ONS, είναι η απώλεια μνήμης ή η σύγχυση, οι πονοκέφαλοι και η διάρροια.

Και το πιο κοινό μακροχρόνιο σύμπτωμα Covid έχει αποκαλυφθεί ως αδυναμία ή κόπωση.

Ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία στο στήθος είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα του μακροχρόνιου Covid, αν και κατατάσσεται αρκετά χαμηλά. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να αισθάνεται σαν να πονάνε οι μύες στο στήθος σας. Μπορεί να πονάει όταν το αγγίζετε και ο πόνος χειροτερεύει από κινήσεις όπως το γύρισμα ή το τέντωμα.

Τα 23 πιο αναφερόμενα σημάδια του μακροχρόνιου Covid, κατά σειρά:

  1. Αδυναμία ή κόπωση
  2. Δυσκολία συγκέντρωσης
  3. Δυσκολία στην αναπνοή
  4. Μυικός πόνος
  5. Ανησυχία ή άγχος
  6. Χαμηλή διάθεση ή μη απόλαυση
  7. Απώλεια μνήμης ή σύγχυση
  8. Δυσκολία στον ύπνο
  9. Πονοκέφαλο
  10. Βήχας
  11. Καταρροή ή φτάρνισμα
  12. Θορυβώδης αναπνοή (συριγμός)
  13. Απώλεια όσφρησης
  14. Ίλιγγος ή ζάλη
  15. Αίσθημα παλμών
  16. Απώλεια γεύσης
  17. Απώλεια όρεξης
  18. Πονόλαιμος
  19. Πόνος στο στήθος
  20. Κοιλιακό άλγος
  21. Διάρροια
  22. Ναυτία ή έμετος
  23. Πυρετός

Ενώ αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί να μεταλλάσσεται ο SARS-CoV-2, η ONS συμβουλεύει ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επειδή δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι θα είχαν παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα ακόμη και αν δεν είχαν μολυνθεί Με κορωνοϊό.”

 

συμπτώματα COVID-19front-storiesΣυμπτώματα long Covid