Τα άτομα με αυτή την ομάδα αίματος έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού – Νέα έρευνα

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε ισόβια αναπηρία και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί με βάση ορισμένους παράγοντες.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ιατρικά επείγοντα περιστατικά που προκαλούν βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 60 ετών σε σύγκριση με τα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ομάδα αίματος, δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν άλλους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου για να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ελέγχοντας τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Πόσο σοβαρά είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα συγκεκριμένο συμβάν που προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο ή θάνατο εγκεφαλικού ιστού. Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν κάτι, όπως ένας θρόμβος αίματος, εμποδίζει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Χωρίς επαρκή παροχή αίματος, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Ο εγκέφαλος ελέγχει το υπόλοιπο σώμα, οπότε η βλάβη σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης, τύφλωση ή προβλήματα επικοινωνίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν παράλυση στην πλευρά του σώματος που βρίσκεται απέναντι από την πλευρά του εγκεφάλου που επηρεάστηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ομάδες αίματος που επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που οι ειδικοί πιθανώς δεν έχουν εντοπίσει και παράγοντες κινδύνου που δεν είναι απολύτως κατανοητοί. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ειδικοί εξέτασαν την ομάδα αίματος και τον σχετιζόμενο με αυτήν κίνδυνο πρώιμου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (EOS). Τα πρώιμα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν σε άτομα πριν από την ηλικία των εξήντα ετών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση μελετών συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος. Τα δεδομένα περιελάμβαναν έρευνες από 48 μελέτες, αναλύοντας τελικά δεδομένα από 16.730 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και 599.237 συμμετέχοντες ελέγχου χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα στην ανάλυση, η μεγαλύτερη συσχέτιση για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είχε να κάνει με τους τύπους αίματος Α και Ο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Β σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αντίθετα, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου πρώιμης έναρξης.

Αυτός ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος μεταξύ των ατόμων με ομάδα αίματος Α.

Ο Dr. Braxton D. Mitchell, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στα Τμήματα Ιατρικής και Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland, σημείωσε τα ακόλουθα κύρια σημεία της μελέτης στο Medical News Today:

“Συγκρίναμε γενετικές διαφορές μεταξύ 16.730 νεαρών ενηλίκων με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και ~600.000 ατόμων ελέγχου χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στη συχνότητα των γονιδιακών παραλλαγών που κωδικοποιούν την ομάδα αίματος ΑΒΟ. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους ελέγχους να έχουν παραλλαγές που κωδικοποιούν την ομάδα αίματος Α και λιγότερες πιθανότητες να έχουν παραλλαγές που κωδικοποιούν την ομάδα αίματος Ο[…]”

Ο Δρ Μίτσελ εξήγησε περαιτέρω ότι “τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ομάδες αίματος μπορεί να επισημάνουν αυξημένη ευαισθησία σε πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως αυξάνοντας την ευαισθησία στη θρόμβωση”.

“Εντοπίσαμε ότι οι ομάδες αίματος Α και Ο συσχετίστηκαν επίσης πιο έντονα με την πρώιμη εκδήλωση σε σύγκριση με την καθυστερημένη έναρξη φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE), μια άλλη προ-θρομβωτική κατάσταση. Αντίστροφα, ο γενετικός κίνδυνος για VTE συσχετίστηκε επίσης πιο έντονα με την πρώιμη έναρξη σε σύγκριση με το εγκεφαλικό επεισόδιο με καθυστερημένη έναρξη”.
– Dr. Braxton D. Mitchell

Περιορισμοί της μελέτης

Η εν λόγω μελέτη αντιμετωπίζει ορισμένους περιορισμούς. Πρώτα απ’ όλα, περιελάμβανε κυρίως συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πιο ποικιλόμορφη παρακολούθηση. Η μελέτη δεν μπόρεσε επίσης να προσδιορίσει την αιτία αυτής της σχέσης μεταξύ ομάδων αίματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε η περαιτέρω συλλογή δεδομένων μπορεί να επικεντρωθεί σε αιτιολογικούς παράγοντες και όχι σε συσχετισμούς.

Τέλος, το μέγεθος του δείγματος εξακολουθούσε να είναι περιορισμένο, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ερευνητών να εξετάσουν μοναδικούς υποτύπους και πιο λεπτομερείς παράγοντες. Ανεξάρτητα από αυτό, η μελέτη αποτελεί προειδοποίηση ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτή η γνώση θα πρέπει να οδηγήσει στην αντιμετώπιση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

εγκεφαλικόομάδα αίματος