Τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο ανωμαλιών στη λειτουργία της καρδιάς

Άλλη μία επιστημονική μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, που μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρες, αν και αυτή τη φορά δεν φταίει η καφεΐνη, όπως φαίνεται.

Τα ενεργειακά ποτά έχουν μπει κι άλλες φορές στο στόχαστρο, μιας και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία φαίνεται να υπερτερούν των θετικών. Και το γεγονός ότι τα καταναλώνουν πολλοί έφηβοι και νέοι, έχοντας άμεση πρόσβαση σε αυτά σε πολλά σημεία πώλησης, ανησυχεί γονείς και ειδικούς.

Στην εν λόγω μελέτη φάνηκε ότι προκαλούν δυνητικά θανατηφόρες καρδιακές διαταραχές, που δεν εξηγούνται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες και υψηλή αρτηριακή πίεση να περιορίσουν τη χρήση αυτών των ποτών, μετά τη μεγαλύτερη μελέτη που διαπίστωσε ότι προκάλεσαν σημαντική παρεμβολή στα ηλεκτρικά σήματα που διέπουν το όργανο.

Η καρδιά “αγωνίζεται” να επανέλθει

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 34 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 40 ετών. Διαπιστώθηκε η ταχύτητα, με την οποία η καρδιά προσπαθεί να ανακτήσει τον ρυθμό της, τέσσερις και πλέον ώρες μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου ροφήματος.

Ωστόσο, ενώ τα ενεργειακά ποτά, που καταναλώθηκαν, ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη – μεταξύ 304 και 320 mg ανά περίπου 900 γραμμάρια, οι επιστήμονες δεν αναμένουν να δουν ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές σε δόσεις κάτω των 400 mg καφεΐνης.

Αντ’ αυτού πιστεύουν ότι η μεταβολή του καρδιακού ρυθμού προκαλείται από ένα συστατικό ή από έναν συνδυασμό συστατικών, που ακόμη δεν έχουν κατανοήσει.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Pacific βρήκε ότι σε εκείνους, που κατανάλωσαν το ενεργειακό ποτό, ο χρόνος που χρειάστηκε η καρδιά τους, για να επανέλθει, ήταν μεταξύ 6 και 7,7 χιλιοστών του δευτερολέπτου μεγαλύτερος τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση, σε σύγκριση με όσους έκαναν χρήση placebo.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης στατιστικά σημαντικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης σε όσους ήπιαν τα ποτά αυτά.

Προσοχή στην κατανάλωση

Ο καθηγητής Sachin A Shah, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: “Πρέπει επειγόντως να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο συστατικό ή τον συνδυασμό των συστατικών σε διαφορετικούς τύπους ενεργειακών ποτών, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν στην κλινική δοκιμή μας.

Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τον αντίκτυπο των ενεργειακών ποτών στο σώμα του, ειδικά εάν έχει κι άλλα προβλήματα υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν ορισμένες κατηγορίες ασθενών να περιορίσουν την κατανάλωσή τους”.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ενεργειακά ποτάκαφεΐνησυγγενείς καρδιοπάθειες