Τα κοινά φάρμακα για την ημικρανία μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της παχυσαρκίας (μελέτη)

Σύμφωνα με το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 42% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με παχυσαρκία, μια κατάσταση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών καταστάσεων υγείας όπως καρδιαγγειακή νόσοςκαρκίνος και διαβήτης τύπου 2 . Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 .

Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων είναι γνωστή ως η κύρια αιτία αύξησης βάρους . Kαι ενώ οι ερευνητές έχουν εντοπίσει γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία και τα νευρωνικά κυκλώματα που συνδέονται με τη ρύθμιση του κορεσμού και την πρόσληψη τροφής, μέχρι τώρα, οι δεν υπήρξε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Από τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει το κεντρικό σύστημα σεροτονίνης (5-HT) ως πιθανό στόχο για φάρμακα απώλειας βάρους. Τελικά, αναπτύχθηκαν φάρμακα που στόχευαν τους υποδοχείς 5-HT 2C (Htr2c) όπως κάποια που περιελάμβαναν fen-phen και λορκασερίνη, αλλά και οι δύο αποσύρθηκαν από τότε λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι 14 υποδοχείς σεροτονίνης, για τους οποίους η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζουν την όρεξη. 

Περαιτέρω έρευνα σε αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα για τη μείωση της όρεξης σε άτομα με παχυσαρκία.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι τριπτάνες, μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας και των αθροιστικών πονοκεφάλων, μπορεί επίσης να μειώσουν το βάρος σε παχύσαρκα ποντίκια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Experimental Medicine .

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν έξι συνταγογραφούμενες τριπτάνες σε ποντίκια. Χορήγησαν τα φάρμακα μετά από νηστεία 18 ωρών και μέτρησαν την πρόσληψή τους μετά το γρήγορο φαγητό.

Διαπίστωσαν ότι τέσσερις από τις έξι τριπτάνες κατέστειλαν την πείνα που προκαλείται από τη νηστεία και ότι η φροβατριπτάνη είχε το ισχυρότερο αποτέλεσμα.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διαπίστωσε ότι η φροβατριπτάνη μείωσε την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος στα ποντίκια, ανέφεραν οι ειδικοί.  

Εάν αυτή η μελέτη δείξει παρόμοια αποτελέσματα σε ανθρώπους, θα προσφέρει μια άλλη θεραπεία για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Με την επιδημία της παχυσαρκίας στη δυτική κουλτούρα, κάθε αποτελεσματική θεραπεία είναι ευπρόσδεκτη. Το κόστος παραμένει ένας σημαντικός περιορισμός στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία. Εάν ήταν διαθέσιμο ένα γενόσημο φάρμακο χαμηλού κόστους, θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος για την κοινωνία».
– Δρ. Glen D. Solomon, MACP, FRCP

Όταν ρωτήθηκε για τους περιορισμούς της μελέτης, ο Δρ Solomon σημείωσε ότι η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα μεταφράζονται και στους ανθρώπους.

 

παχυσαρκίαημικρανίαfront-stories