Τα παιδιά του καλοκαιριού πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη

Τα παιδιά, που γεννιούνται το καλοκαίρι, είναι 30% πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη στην παιδική ηλικία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από ηλεκτρονικά αρχεία, για ένα δείγμα ενός εκατομμυρίου μαθητών σχολικής ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που γεννήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν επιρρεπή να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ο Dr Joseph Hayes, συν-συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης κλινικής έρευνας στο UCL, δήλωσε: “Αν ως παιδί συγκρίνεστε με κάποιο άλλο παιδί έναν χρόνο μεγαλύτερο, ακόμη και κάτι τόσο απλό, όπως το να κλωτσάτε μια μπάλα ποδοσφαίρου, έχει διαφορά. Επιπλέον οι δάσκαλοι έχουν προσδοκίες για ορισμένες συμπεριφορές.

Ίσως αυτά τα παιδιά (που πάνε μικρότερα σχολείο) να έχει νόημα να μην μπουν αμέσως σε ακαδημαϊκή ρότα, αλλά να δοθεί έμφαση στην κοινωνικοποίησή τους και στο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά.

Είναι δύσκολο να γίνει αυτή η διαρθρωτική αλλαγή, αλλά οι δάσκαλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα πράγματα έχουν αντίκτυπο και πρέπει να ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, ώστε αυτά τα παιδιά να μην αισθάνονται τόσο διαφορετικά από τα συνομήλικά τους”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής (LSHTM) Jeremy Brown δήλωσε: “Γνωρίζουμε εδώ και λίγο καιρό ότι τα παιδιά, που ξεκινάνε μικρά το σχολείο, είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές υπερκινητικότητας και οι επιδόσεις τους δεν είναι τόσο καλές όσο των μεγαλύτερων παιδιών.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη μιας συσχέτισης ανάμεσα στη μικρή ηλικία εισαγωγής στο σχολείο και στην αύξηση της διάγνωσης της κατάθλιψης στην εφηβεία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

 

κατάθλιψηπαιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι