Τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά άνοιας μειώνονται στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια στην Αγγλία και την Ουαλία το 2040 μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια, αύξηση από 1,2 εκατομμύρια με βάση προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health .

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν εννέα κύματα δεδομένων από άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που ζούσαν σε ιδιωτικά νοικοκυριά στην Αγγλία μεταξύ 2002 και 2019.

Διαπίστωσαν ότι ενώ ο αριθμός των ατόμων με άνοια μειώθηκε κατά 28,8% μεταξύ 2002 και 2008, αυξήθηκε ξανά κατά 25,2% μεταξύ 2008 και 2016.

Ο Yuntao Chen, βοηθός ερευνητής στο UCL Institute of Epidemiology & Health Care και επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε: «Όχι μόνο αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές των εμπλεκομένων, αλλά επίσης θα επιβαρύνει σημαντικά την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη από προβλέπουν οι τρέχουσες προβλέψεις».

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, το ποσοστό εμφάνισης άνοιας στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αυξάνεται επίσης.

Οι διαφορές στο ποσοστό επίπτωσης της άνοιας αυξάνονταν μεταξύ των εκπαιδευτικών ομάδων: μεταξύ των συμμετεχόντων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η μείωση ήταν πιο αργή από το 2002 έως το 2008 και η αύξηση ήταν ταχύτερη μετά το 2008.

Τι προκαλεί την άνοια;

Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος για την απώλεια μνήμης και άλλων ικανοτήτων σκέψης αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, καθώς αντιπροσωπεύει το 60% έως 80% των περιπτώσεων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health πέρυσι υπολόγισε ότι ο αριθμός των ενηλίκων που ζουν με μια μορφή άνοιας παγκοσμίως θα σχεδόν τριπλασιαστεί από 57 εκατομμύρια το 2019 σε 153 εκατομμύρια το 2050.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά άνοιας αναμένεται να αυξηθούν από 5,8 εκατομμύρια τώρα σε 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060, με τους Ισπανόφωνους και τους Αφροαμερικανούς να επηρεάζονται περισσότερο.

Το περιβάλλον και το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να είναι παράγοντες για την άνοια. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να ελεγχθούν είναι η αύξηση της ηλικίας και του φύλου — οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν άνοια.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο JAMA , μια περίπτωση άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί για κάθε 121 άτομα υψηλού κινδύνου ανά 10 χρόνια, n δεδομένου ότι η άνοια είναι ένας τεράστιος παράγοντας για την άνοια.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τον κίνδυνο:

  • Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση εντός φυσιολογικών ορίων.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Ασχοληθείτε με τακτική σωματική δραστηριότητα .
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερα από 12 ποτά την εβδομάδα.
  • Διατηρήστε υψηλά τα επίπεδα γνωστικής εμπλοκής.
  • Αναζητήστε θεραπεία για την κατάθλιψη εάν έχετε την πάθηση.
  • Μειώστε την κοινωνική απομόνωση διατηρώντας ουσιαστικές συνδέσεις.

Καθώς τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται στα ύψη παγκοσμίως, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο.

Αλτσχάιμεράνοιαfront-stories