Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχολογικές θεραπείες είναι κοινές θεραπείες, αλλά η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων, μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης , αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει φως στις δυνατότητες των προβιοτικών συμπληρωμάτωνγια τη μείωση των συμπτωμάτων τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και το ADM Protexin έδωσαν σε 50 εξωτερικούς ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που δεν ανταποκρίθηκαν στα αντικαταθλιπτικά ούτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα 14 στελεχών ούτε ένα εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής 8 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτιώσεις, αλλά η ομάδα των προβιοτικών έδειξε πιο σημαντική μείωση των συμπτωμάτων από την εβδομάδα 4 και μετά. Αυτό οδήγησε σε σχέδια για μια μεγαλύτερη δοκιμή παρακολούθησης για περαιτέρω διερεύνηση της χρήσης προβιοτικών στη θεραπεία ψυχικής υγείας .

Τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ψυχικής υγείας. Τα προβιοτικά συμπληρώματα δείχνουν πολλά υποσχόμενα, αν και δεν πρέπει να θεωρείται ως αυτόνομη θεραπεία. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το miso και το κεφίρ στη διατροφή κάποιου μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και της συνολικής ευεξίας.

Πώς τα προβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν  την κατάθλιψη

Οι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη μείωση της ρύθμισης των προφλεγμονωδών μορίων σηματοδότησης, που ονομάζονται κυτοκίνες.  Οι θετικές φυσικές επιπτώσεις ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορούν να επεκταθούν σε μια πιο υγιή ψυχική κατάσταση.

 Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της MDD βελτιώνοντας και αναδιανέμοντας τα είδη μικροβίων, διατηρώντας την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού και μειώνοντας το  οξειδωτικό στρες  και τη φλεγμονή. Αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να επεκταθούν στη θετική συμπεριφορά, τη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη και τις γνωστικές αλλαγές, βελτιώνοντας τη συνολική ψυχική υγεία. 

κατάθλιψηfront-stories