Τα “σήματα” που στέλνει το σώμα σας για την αρχή ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρηστούν οι αρθρώσεις, να σκληρύνουν και να σας πονούν.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά η μέτρια άσκηση και η κατάλληλη αγωγή μπορούν να βοσουν στην μείωση των φλεγμονών.

Τα πρώιμα συμπτώματα: Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η ακαμψία των αρθρώσεων.

Πριν όμως εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, όμως, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρώιμα σημάδια:

1. Κόπωση

Πριν από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να στερείται ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη. Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.

2. Ελαφρύς πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία των ασθενών και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγείται οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιπτώσεων στις αρθρώσεις.

3. Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο σημάδια είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι έχει πυρετό και νιώθει κουρασμένος μπορεί αυτό να τον οδηγήσει στο να μην έχει διάθεση για φαγητό, άρα και στην απώλεια βάρους.

4. Ακαμψία αρθρώσεων

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η ακαμψία των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να έρθει αργά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Εκτός από την ακαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αυτός ο τύπος δυσκαμψίας επηρεάζει συνήθως ένα άτομο αφού έχει παραμείνει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ένα χαρακτηριστικό παράπονο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5. Ευαισθησία αρθρώσεων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται και με αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο χέρια, όσο και πόδια και θεωρείται τυπικό πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας .

Στα χέρια, η άρθρωση στην μέση και στην βάση των δακτύλων μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητη, όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια μιας κίνησης. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στα πόδια, πράγμα που μπορεί να κάνει τους ασθενείς να περπατούν στις φτέρνες, ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.

6. Πόνος στις αρθρώσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή κάνει την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που περιέχει, προκαλώντας πόνο.

7. Οίδημα των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι ένα σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

9. Θερμότητα στις αρθρώσεις

Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί πριν καν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ή διόγκωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας .

10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.

11. Μείωση του εύρους κινήσεων

Στα πρώτα της στάδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολο να τις λυγίσει και να τις ευθυγραμμίσει.

12. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους με την κατάσταση.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
συμπτώματαρευματοειδής αρθρίτιδα