Τα σκυλιά “καθρεπτίζουν” το στρες του αφεντικού τους

Προβλήματα στις σχέσεις ή με τη δουλειά; Ο σκύλος σας αισθάνεται εξίσου στρεσαρισμένος με εσάς. Το εύρημα προέρχεται από μια μελέτη της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες.

Για την ενσυναίσθηση των σκύλων πολλά έχουν γραφτεί και είναι αλήθεια ότι τα αξιαγάπητα τετράποδα συμπαραστέκονται όπως μπορούν στα αφεντικά τους, τις δύσκολες στιγμές.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Scientific Reports, ερευνητές στη Σουηδία βρήκαν ότι η αυξανόμενη κορτιζόλη στις τρίχες των ανθρώπων αντιστοιχούσε σε περισσότερη ορμόνη στο τρίχωμα του σκύλου.

Η κορτιζόλη κυκλοφορεί στο αίμα και αφήνει το σημάδι της στα μαλλιά. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ορμόνη δεσμεύεται στις τρίχες που μεγαλώνουν, κάθε τρίχα γίνεται ένα “βιολογικό αρχείο” του στρες, που βιώνει ένα άτομο.

Η Lina Roth από το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία, που ηγήθηκε της μελέτης, τόνισε: “Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν μακροπρόθεσμο συγχρονισμό στα επίπεδα στρες μεταξύ μελών δύο διαφορετικών ειδών. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μεταξύ ανθρώπων και σκύλων”.

Η σύνδεση μεταξύ της κορτιζόλης του ανθρώπου και του σκύλου παρατηρήθηκε όλες τις εποχές, όμως ήταν μεγαλύτερη στους σκύλους τον χειμώνα.

Η Dr Roth πιστεύει ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που δικαιολογούν αυτόν τον συγχρονισμό στρες, πέρα από τη διαμονή σε κοινό περιβάλλον.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν αν τα σκυλιά είχαν έναν κήπο για να παίζουν, τις ώρες εργασίας του ιδιοκτήτη και αν στο σπίτι υπήρχαν και άλλα σκυλιά, δεν βρήκαν αυτά να έχουν επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης του σκύλου.

Αυτό που επηρέασε τα επίπεδα του στρες στα ζώα, ήταν η προσωπικότητα των ιδιοκτητών τους. Ο μεγαλύτερος παράγοντας ήταν ο νευρωτισμός.

 

σκύλοςστρεςκορτιζόλη