Τα συμπτώματα του HPV που πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια ανάλυση του 2020, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισαν ότι 42,5 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν τον ιό, με 13 εκατομμύρια ανθρώπους να μολύνθηκαν μόνο το 2020.

Ορισμένοι τύποι λοίμωξης  μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα είδη καρκίνου εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Δυστυχώς, πολλοί τύποι HPV δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα ξέρετε ότι τον πάσχετε αν δεν υποβληθείτε σε εξέταση.

Η Health μίλησε με την Christine Greves, MD, OB-GYN στο κέντρο μαιευτικής και γυναικολογίας στο Orlando Health στη Φλόριντα, για να μάθει περισσότερα σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα του ιού και πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξετάσεις—ώστε να συλλάβετε έγκαιρα τους τύπους HPV χωρίς συμπτώματα.

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα του HPV;

Τα περισσότερα άτομα με HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα, επομένως συχνά δεν έχουν ιδέα ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, ορισμένα μη καρκινικά είδη HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα σε πολλά μέρη του σώματος.

Ορισμένες περιοχές που μπορεί να εμφανιστούν αυτά τα κονδυλώματα περιλαμβάνουν τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το στόμα, το λαιμό ή περιοχές όπως τα χέρια και τα πόδια σας. Σύμφωνα με τον Δρ. Greves, τα κονδυλώματα στα γεννητικά σας όργανα μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά και μπορεί να εμφανιστούν ως επίπεδες βλάβες, μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με κουνουπίδι ή μικροσκοπικές προεξοχές που μοιάζουν με στελέχη. Τα κονδυλώματα σε μέρη άλλα από τα γεννητικά σας όργανα, όπως τα χέρια και τα πόδια σας, δεν μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά.

Ανεξάρτητα από την τοποθεσία των κονδυλωμάτων, οι τύποι HPV που προκαλούν συμπτώματα κονδυλωμάτων θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με το CDC. Οι τύποι υψηλού κινδύνου HPV δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν υπάρχει μακροχρόνια λοίμωξη. Λιγότερο συχνά, αυτοί οι τύποι μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού ή του λαιμού. Αυτός ο κίνδυνος καρκίνου είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε τεστ και να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά του HPV.

Ποιοι τύποι HPV είναι επικίνδυνοι;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη από τον HPV και να σας αποτρέψει από την ανάπτυξη συμπτωμάτων ή παθήσεων υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), τα κονδυλώματα από μη καρκινική λοίμωξη HPV είναι σπάνια, μη επιβλαβή⁠ και προκαλούνται κυρίως από τους τύπους HPV 6 και 11. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV προκαλούνται από τους τύπους 16 και 18.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξετάσεις;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί μετά από λοίμωξη από HPV, σύμφωνα με το NCI. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε τακτικές εξετάσεις, μπορείτε να λάβετε θεραπεία προτού ο ιός προκαλέσει καρκίνο, είπε ο Δρ Γκρέβες.

Ένα από τα τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου, το οποίο ελέγχει τα κύτταρα από τον τράχηλο για να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικά κύτταρα ή κινδυνεύουν να γίνουν καρκινικά. Ωστόσο, αυτός ο έλεγχος δεν δείχνει την αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον HPV.

Αντίθετα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν τεστ για να δείξουν εάν ένα άτομο έχει HPV υψηλού κινδύνου και διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο, σύμφωνα με το MedlinePlus. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου.

Από το 2018, η U.S. Preventative Services Taskforce (USPTF) συνιστά στους περισσότερους ανθρώπους με τράχηλο μεταξύ 21 και 65 ετών να κάνουν τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, ανάλογα με το αν έχουν κάνει ή όχι πρόσφατο μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου με HPV. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για όσους έχουν ενεργό HPV. Όσοι είναι ηλικίας 30 έως 65 ετών θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια ή να επιλέξουν τη συν-δοκιμή (τεστ Παπανικολάου με τεστ HPV) κάθε πέντε χρόνια. Ωστόσο, άτομα κάτω των 21 ετών, άνω των 65 ετών ή που αφαιρούν τον τράχηλό τους χειρουργικά δεν πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV. Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα του ΠΑΠ σας είναι μη φυσιολογικά, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει περαιτέρω εξετάσεις και μπορεί να αφαιρέσει τα προκαρκινικά κύτταρα από τον τράχηλό σας, σύμφωνα με το CDC. Υπάρχουν επίσης θεραπείες για τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο HPV, όπως τοπικά φάρμακα για κονδυλώματα.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον HPV;

Μπορείτε να προστατευθείτε από ορισμένους τύπους HPV κάνοντας το εμβόλιο . Το CDC συνιστά σε άτομα όλων των φύλων να εμβολιάζονται μέχρι την ηλικία των 11 ή 12 ετών, αν και το εμβόλιο μπορεί να γίνει από την ηλικία των 9 ετών. Εάν δεν έχετε κάνει ήδη το εμβόλιο, θα πρέπει να λάβετε το μάθημα εάν είστε 26 ετών χρονών ή μικρότερη. Εν τω μεταξύ, εάν δεν έχετε λάβει το εμβόλιο και είστε μεταξύ 27 και 45 ετών, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το εάν πρέπει να λάβετε το εμβόλιο.

 

Πηγή

HPVfront-storiesHPV και καρκίνος