Τα τρυπήματα γλώσσας, χειλιών μπορεί να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα

Τρυπάτε τη γλώσσα ή τα χείλη σας; Μην εκπλαγείτε όταν ο οδοντίατρός σας είναι αντίθετος με αυτό.Αυτά τα τρυπήματα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα σας, προειδοποιεί μια νέα μελέτη .

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι με στοματικά τρυπήματα είχαν βαθιές τσέπες και κενά γύρω από τα δόντια τους και υποχώρηση και αιμορραγία των ούλων », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Κλέμενς Γουόλτερ, καθηγητής στο University Medicine Greifswald στη Γερμανία. «Όλα αυτά είναι σημάδια περιοδοντίτιδας , που ονομάζεται επίσης ασθένεια των ούλων , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών».

Ο Walter και οι συνεργάτες του ανέλυσαν οκτώ μελέτες που περιλάμβαναν 408 άτομα με συνδυαστικά 236 τρυπήματα στα χείλη και 236 τρυπήματα στη γλώσσα. Συνολικά, 1 στους 5 είχε περισσότερα από ένα στοματικά piercing. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα τρυπήματα κυμαίνονταν από ένα μήνα έως 19 ετών και οι περισσότεροι φορούσαν μεταλλικά κοσμήματα στα τρυπήματα τους.

Οι μελέτες συνέκριναν τα δόντια και τα ούλα δίπλα στα τρυπήματα με περιοχές σε άλλα σημεία του στόματος.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι 3 στις 5 μελέτες βρήκαν βαθύτερες τσέπες γύρω από τα δόντια δίπλα σε τρυπήματα στη γλώσσα και 3 στις 4 βρήκαν μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δοντιών. 2 στους 3 βρήκαν αιμορραγία ούλων και τέσσερις μελέτες που αναζητούσαν υποχώρηση των ούλων το βρήκαν και στα τέσσερα.Επιπλέον, 3 από τις 4 μελέτες που εξέτασαν τρυπήματα χειλιών αποκάλυψαν υποχώρηση των ούλων στην περιοχή.

Η ανασκόπηση της μελέτης παρουσιάστηκε  σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 22. Η έρευνα που παρουσιάζεται σε συναντήσεις θεωρείται συνήθως προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα στοματικά τρυπήματα, ειδικά στη γλώσσα, επηρεάζουν αρνητικά τα γειτονικά δόντια και τα ούλα», δήλωσε ο Walter σε δελτίο τύπου της συνάντησης. «Σε εκείνους με τρυπήματα στη γλώσσα, η ζημιά ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη γύρω από τα κάτω δύο μπροστινά δόντια, που ονομάζονται κοπτήρες της κάτω γνάθου, που είναι σημαντικοί για το δάγκωμα και το μάσημα της τροφής».

Η πιθανότητα βλάβης των δοντιών και των ούλων φάνηκε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Η συμβουλή του: «Τα άτομα με τρυπήματα στη γλώσσα και τα χείλη πρέπει να τα αφαιρούν για να προστατεύσουν τα δόντια και τα ούλα τους από περαιτέρω ζημιά», είπε ο Walter.

Περίπου το 5% των νεαρών ενηλίκων έχουν στοματικά τρυπήματα, με τη γλώσσα να είναι το πιο κοινό σημείο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι γυναίκες έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν στοματικό piercing από τους άνδρες.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές στη νέα μελέτη προέτρεψαν τους οδοντιάτρους να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για τον κίνδυνο επιπλοκών από τη χρήση στοματικών τρυπημάτων.

προβλήματα στα δόντιαστοματική υγείαpiercingτρύπημα γλώσσαςτρύπημα χειλιών