Τα βακτήρια του εντέρου που μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology, αν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα ισχύσουν και σε άλλες μελέτες,

θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες για τις διαταραχές ψυχικής υγείας, που βασίζονται στα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα των λεγόμενων «καλών» βακτηριδίων στα έντερα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Jeroen Raes του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν και η ομάδα του πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις και βασίστηκαν σε πληροφορίες από ιατρικά αρχεία, για να αναζητήσουν δεσμούς μεταξύ της κατάθλιψης, της ποιότητας ζωής και των μικροβίων, που κρύβονται στα περιττώματα περισσότερων από 1.000 ατόμων.

Εξ’ ού και βρήκαν ότι στην κατάθλιψη συνυπήρχαν τα δύο προαναφερόμενα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα. Στον αντίποδα, άτομα που ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν καλή ψυχική υγεία, είχαν δύο άλλα βακτήρια στο έντερό τους, το Faecalibacterium και το Coprococcus.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Είναι πιθανό το αποτέλεσμα να λειτουργεί και αντίστροφα.

Δηλαδή η ψυχική υγεία ενός ατόμου να έχει αντίκτυπο στα μικρόβια, που αναπτύσσονται μέσα στα έντερα. Στα πειράματα που ακολούθησαν, ο Dr Raes και η ομάδα του βρήκαν στοιχεία ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, παράγοντας νευροδιαβιβαστές, που είναι κρίσιμοι για την καλή ψυχική υγεία.

“Συγκεκριμένα βρήκαμε ότι πολλά μικρόβια του εντέρου παράγουν ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Και οι δύο αυτές ουσίες έχουν σύνθετους ρόλους στον εγκέφαλο και οι ανισορροπίες τους έχουν συνδεθεί από καιρό με την κατάθλιψη”, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
κατάθλιψηβακτήρια εντέρου