Τα υπέρβαρα άτομα είναι πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα όρασης (νέα μελέτη)

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματα της μελέτης τους σχετικά με τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και AMD στο περιοδικό  Science .

Διεξήγαγαν μια μελέτη σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το ιστορικό παχυσαρκίας που προκλήθηκε από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οδήγησε σε επίμονες αλλαγές στην ανοσία ακόμα και μετά την απώλεια του επιπλέον βάρους και την επιστροφή στον φυσιολογικό μεταβολισμό.

«Θέλαμε να μάθουμε γιατί μερικοί άνθρωποι με γενετική προδιάθεση αναπτύσσουν AMD ενώ άλλοι όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής οφθαλμολογίας Przemyslaw (Mike) Sapieha.

Ο Sapieha συνέχισε, «Αν και έχει επενδυθεί σημαντική προσπάθεια για την κατανόηση των γονιδίων που ευθύνονται για την AMD, οι παραλλαγές και οι μεταλλάξεις στα γονίδια ευαισθησίας αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου αλλά δεν την προκαλούν».

Η ομάδα της έρευνας είπε ότι η μελέτη τους έδειξε πώς οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής, όπως η παχυσαρκία, μπορούν να αλλάξουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να τα κάνουν καταστροφικά για τα μάτια, προκαλώντας προβλήματα όρασης αργότερα στη ζωή.

Η AMD θεωρείται η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Το 2020, περίπου 196 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με αυτήν την πάθηση, σύμφωνα με το  Science Daily .

«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο άλλοι παράγοντες όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου», είπε η Sapieha.

Για τον Δρ Masayuki Hata, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη όταν ήταν ακόμη μεταδιδακτορικός υπότροφος, τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε καλύτερες επιλογές θεραπείας για την AMD.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη βιολογία των ανοσοκυττάρων που προκαλούν AMD και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πιο προσαρμοσμένων θεραπειών στο μέλλον», είπε η Hata, η οποία είναι τώρα καθηγήτρια οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι το έργο τους θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους επιστήμονες να διευρύνουν τις προσπάθειες για την περαιτέρω κατανόηση θεμάτων υγείας και ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

front-storiesυπέρβαρα άτομαπροβλήματα από την παχυσαρκίαπαχυσαρκία και όρασηπαχυσαρκία