Tεχνολογία που χρησιμοποιεί τον ήχο για τη θεραπεία όγκων (έρευνα)

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον ήχο για τη θεραπεία όγκων. Εκτός από τη διάσπαση των όγκων, βοηθά επίσης στην πρόληψη της υποτροπής και περαιτέρω εξάπλωσης του καρκίνου.

Η νέα τεχνική ονομάζεται ιστοτριψία και ουσιαστικά διαταράσσει τους όγκους χρησιμοποιώντας «ακριβώς ελεγχόμενη ακουστική κοιλότητα», σημείωσαν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε  στο Cancers.

«Ο μορφοτροπέας μας, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο UM, παρέχει παλμούς υπερήχων μεγάλου πλάτους μικροδευτερόλεπτου – ακουστική σπηλαίωση – για να επικεντρωθεί στον όγκο ειδικά για να τον διαλύσει», ο Zhen Xu του Πανεπιστημίου του Michigan (UM), ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.  εξηγεί  στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Οι παραδοσιακές συσκευές υπερήχων χρησιμοποιούν παλμούς χαμηλότερου πλάτους για απεικόνιση.”

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αν και η ιστοτριψία έχει χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει τους όγκους, δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υποτροπή και  τις μεταστάσεις  ή την εξάπλωση του καρκίνου σε ένα μέρος του σώματος που είναι διαφορετικό από το σημείο όπου ξεκίνησε.

Για τη δουλειά τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της μερικής καταστροφής όγκων χρησιμοποιώντας ιστοτριψία. Όπως σημείωσε το πανεπιστήμιο, ολόκληρος ο καρκινικός όγκος δεν μπορεί να στοχευτεί σε πολλές περιπτώσεις, έτσι οι ερευνητές στόχευσαν μόνο ένα μέρος της μάζας (50-75%) και άφησαν μέρος του όγκου ανέπαφο για να δουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και αν άφηναν ένα μέρος της μάζας άθικτο στους αρουραίους που δοκίμασαν, το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων ήταν σε θέση να φροντίσει τον υπόλοιπο όγκο.

«Ακόμη και με μερική κατάλυση, πλήρης τοπική υποχώρηση του όγκου παρατηρήθηκε στο 81% των αρουραίων που έλαβαν θεραπεία, χωρίς υποτροπή ή μετάσταση», έγραψαν οι ερευνητές. «Αντίθετα, το 100% των ζώων ελέγχου που δεν έλαβαν θεραπεία εμφάνισαν τοπική εξέλιξη του όγκου και ενδοηπατικές μεταστάσεις».

Τα ζώα που έλαβαν θεραπεία με ιστοτριψία είχαν επίσης βελτιωμένα αποτελέσματα επιβίωσης και «αυξημένη ανοσολογική διήθηση». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διέγερση της ανοσολογικής απόκρισης των αρουραίων από τη θεραπεία μπορεί να συνέβαλε στην τελική υποχώρηση του όγκου που έμεινε πίσω.

Η θεραπεία δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση του καρκίνου στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, η ιστοτριψία χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για δοκιμές καρκίνου του ήπατος σε ανθρώπους. Όπως σημείωσε ο UM, ο καρκίνος του ήπατος έχει υψηλό επιπολασμό υποτροπής του όγκου και μετάστασης μετά την αρχική θεραπεία.

«Η ιστοτριψία είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή που μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς των διαθέσιμων τρόπων αφαίρεσης και να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική μη επεμβατική κατάλυση όγκων του ήπατος », δήλωσε ο Tejaswi Worlikar, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, στο δελτίο τύπου UM. «Ελπίζουμε ότι τα μαθήματά μας από αυτή τη μελέτη θα παρακινήσουν μελλοντικές προκλινικές και κλινικές έρευνες ιστοτριψίας προς τον απώτερο στόχο της κλινικής υιοθέτησης της θεραπείας ιστοτριψίας για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος».

front-storiesΘεραπεία καρκίνουθεραπεία για όγκουςθεραπεία για τον καρκίνοέρευνα για τον καρκίνο