Τελικά το κρύο μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό μας;

Πολλοί είναι εκείνοι που περνούν καθημερινά το χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, είτε για λόγους εργασίας, είτε για λόγους άσκησης!

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών, απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα.

Υπάρχει αφυδάτωση κατά την έκθεση σε κρύο;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά, ο Κωνσταντίνος Μάντζιος, ερευνητής, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο σχετικής εργασίας που εκπόνησε.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τονίζει ο κ. Μάντζιος, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στον κρύο και ξηρό ατμοσφαιρικό αέρα διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία.

Για να εξηγήσει: «Μέσω της αναπνοής του σώματος στον κρύο και ξηρό αέρα χάνονται από το σώμα μεγάλες ποσότητες υγρών και ο οργανισμός αφυδατώνεται.

Πώς μπορώ να ελέγξω τα επίπεδα υδάτωσης στο σώμα μου;

Ένας απλός και οικονομικός τρόπος είναι ο έλεγχος του χρώματος των ούρων. Χρησιμοποιώντας μια απλή κλίμακα χρώματος ούρων, μπορούμε πολύ απλά να κάνουμε μια γρήγορη εκτίμηση των επιπέδων υδάτωσης. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ούρων τόσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε».

Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο κρύο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών (νερό, ενεργειακό ποτό, χυμό κλπ.) κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης και το σώμα να είναι συνεχώς ενυδατωμένο.

Επίσης να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρών από την αναπνοή. 

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Οργανισμόςκρύοαφυδάτωση