Τέσσερα βήματα για ασφαλή τρόφιμα στο σπίτι: Καθαρισμός, διαχωρισμός, μαγείρεμα, σωστή ψύξη και απόψυξη

Καθαρισμός: Πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειές σας.

  • Τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να επιβιώσουν σε πολλά μέρη και να εξαπλωθούν στην κουζίνα σας.
  • Πλένετε τα χέρια για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού και πριν το φαγητό.
  • Πλένετε σχολαστικά τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία κάθε τροφίμου.
  • Ξεπλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Ξεχωρίστε σωστά τις τροφές.

  • Το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα – κίνδυνος που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τον σωστό διαχωρισμό τους
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και πιάτα για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
  • Όταν ψωνίζετε τα τρόφιμα, κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τους χυμούς τους μακριά από άλλα τρόφιμα.
  • Διατηρείτε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.

Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία.

  • Το φαγητό μαγειρεύεται με ασφάλεια όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τα μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φαγητό είναι ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων.
  • Ακολουθήστε τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος για το κάθε τρόφιμο, σε σχέση με τα σκεύη σας.

Ψύξη: Ψύξτε αμέσως.

Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα εάν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Διατηρήστε το ψυγείο σας στην κατάλληλη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, για την βέλτιστη συντήρηση των τροφίμων.
  • Χωρίστε τα ζεστά φαγητά σε πολλά καθαρά, ρηχά δοχεία, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
  • Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα εντός 2 ωρών. Εάν το φαγητό εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες  (όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε πικνίκ), τοποθετήστε το στο ψυγείο εντός 1 ώρας.
  • Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα με ασφάλεια στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ποτέ μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στον πάγκο γιατί τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στα μέρη του φαγητού που φτάνουν σε θερμοκρασία δωματίου.δ

 

 

 

 

Πηγή: CDC

 

 

τρόφιμαασφάλεια τροφίμωνσωστό μαγείρεμααπόψυξη φαγητού