Θα μπορούσαν οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος;

Οι φορετοί ιχνηλάτες γυμναστικής (fitness trackers)  μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να επιτύχουν τους στόχους φυσικής κατάστασης. 

Αυτό είναι σύμφωνα με μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, τα βηματόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους παρακινώντας τους να παραμείνουν σε καλό δρόμο για την άσκηση και να χάσουν βάρος.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ανασκόπηση στο The Lancet Digital Health, όπου οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 400 μελέτες που αφορούσαν περίπου 164.000 άτομα που παρακολουθούσαν τη σωματική τους δραστηριότητα χρησιμοποιώντας φορετούς ιχνηλάτες δραστηριότητας (WAT).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα WAT ενθάρρυναν τους ανθρώπους να περπατούν έως και 40 περισσότερα λεπτά κάθε μέρα – που ισοδυναμεί με περίπου 1.800 περισσότερα βήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών. Αν και μπορεί να μην φαίνεται πολύ, οι ερευνητές είπαν ότι αυτό ήταν σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας.

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές δεν ήταν μελέτες απώλειας βάρους, αλλά μελέτες σωματικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής, επομένως δεν θα περιμέναμε δραματική απώλεια βάρους. Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 0,5 κιλά ετησίως σε αύξηση βάρους, επομένως η απώλεια 1 κιλού σε πέντε μήνες είναι σημαντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι», δήλωσε η καθηγήτρια της UniSA, Carol Maher, συν-συγγραφέας της ανασκόπησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία των παρεμβάσεων χαμηλού κόστους που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιδημίας καταστάσεων υγείας που προκαλούνται εν μέρει από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, καρκίνους, ακόμη και ψυχικές ασθένειες.

Εκτός από την επιπλέον απώλεια βάρους και τη σωματική δραστηριότητα που αποδίδεται στα WAT, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα fitness trackers μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το άλλο αναφερόμενο όφελος είναι ότι τα WAT βελτίωσαν την κατάθλιψη και το άγχος μέσω της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας τονίζουν οι ειδικοί.

Μεταξύ 2014 και 2020, ο αριθμός των φορητών συσκευών παρακολούθησης δραστηριότητας που πωλήθηκαν παγκοσμίως αυξήθηκε σημαντικά.

απώλεια βάρουςγυμναστικήφυσική κατάστασηfitness trackers