Θα μπορούσε ένα φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης;

  • Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν τρόπους για να επιβραδύνουν τη γήρανση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι το φάρμακο για την υπέρταση ριλμενιδίνη θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αύξηση της διάρκειας ζωής ενός ατόμου.
  • Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το φάρμακο μιμείται μια δίαιτα περιορισμού θερμίδων, η οποία θεωρείται εδώ και καιρό ως παρέμβαση κατά της γήρανσης.

Από το  Fountain of Youth   στο  Άγιο Δισκοπότηρο , οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν έναν τρόπο να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν τη γήρανση και να παρατείνουν τη ζωή τους.

Χάρη στη σημερινή επιστημονική πρόοδο, οι άνθρωποι πλέον γερνούν πιο αργά και ζουν περισσότερο. Το  μέσο προσδόκιμο ζωής   εκτινάχθηκε από 66,8 χρόνια το 2000 σε 73,4 χρόνια το 2019. Και πρόσφατα, μια γυναίκα στην Ισπανία αναγνωρίστηκε ως το  γηραιότερο εν ζωή άτομο  στον κόσμο σε ηλικία 115 ετών.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο   Ιατρικής στην Ελβετία και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ότι ένα  φάρμακο για την υπέρταση  που ονομάζεται  ριλμενιδίνη  θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αύξηση της διάρκειας ζωής ενός ατόμου.  Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό  Aging Cell  .

Η ριλμενιδίνη  είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που μερικές φορές κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Hyperium, Albarel, Tenaxum και Iterium. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης ή  της υψηλής αρτηριακής πίεσης .

Σύμφωνα με  τον Δρ João Pedro Magalhães , αντίστοιχο συγγραφέα της μελέτης, επί του παρόντος πρόεδρος της μοριακής βιογεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ – ο οποίος βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αυτής της έρευνας – οι επιστήμονες έκαναν προηγουμένως μια  υπολογιστική ανάλυση    για να αναγνωρίσουν υπάρχοντα φάρμακα που μπορεί να μιμούνται τον θερμιδικό περιορισμό.

«Ο θερμιδικός περιορισμός — η μείωση της ποσότητας των  θερμίδων  χωρίς  υποσιτισμό  — είναι η πιο ισχυρή και συνεπής μέθοδος  παράτασης της διάρκειας ζωής και  καθυστέρησης  της γήρανσης », είπε.  «Ωστόσο, ο θερμιδικός περιορισμός έχει μια σειρά από παρενέργειες, και ως εκ τούτου ο εντοπισμός ενώσεων που μιμούνται τα οφέλη του θερμιδικού περιορισμού έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία», πρόσθεσε ο Δρ Magalhães.

«Η υπολογιστική μας μέθοδος λειτουργεί εντοπίζοντας φάρμακα που παρουσιάζουν μοριακές υπογραφές παρόμοιες με τον θερμιδικό περιορισμό και μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε διάφορες ενώσεις ως υποψήφιες για την επιβράδυνση της γήρανσης».

Επιβράδυνση της γήρανσης στα στρογγυλά σκουλήκια

Για αυτή τη μελέτη, ο Δρ Magalhães και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο, το στρογγυλό σκουλήκι  Caenorhabditis elegans , το οποίο είπε ότι ζει μόνο λίγες εβδομάδες.  «Διαπιστώσαμε ότι τα ζώα που έλαβαν θεραπεία με ριλμενιδίνη ζουν σημαντικά περισσότερο, περίπου 20%, από τα ζώα ελέγχου», διευκρίνισε. «Βρήκαμε επίσης οφέλη για τη διάρκεια ζωής και την υγεία τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα ζώα».

«Στη συνέχεια εξετάσαμε τους δείκτες υγείας και διαπιστώσαμε ότι τα ζώα που λαμβάνουν θεραπεία με ριλμενιδίνη είναι πιο υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η διάρκεια ζωής όσο και η διάρκεια της υγείας επεκτείνονται με τη θεραπεία με ριλμενιδίνη», πρόσθεσε ο Δρ Magalhães.

Μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν τη ριλμενιδίνη για να επιβραδύνουν τη γήρανση;

Ο Δρ Magalhães είπε ότι επειδή η ριλμενιδίνη χρησιμοποιείται ήδη στην κλινική, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ατόμων, είναι διαθέσιμη από το στόμα και έχει σπάνιες και μη σοβαρές παρενέργειες, η επαναχρησιμοποίησή της για άλλες κλινικές εφαρμογές είναι εύλογη.

«Αν και φυσικά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του στο πλαίσιο άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», συνέχισε.

Σε αυτό το στάδιο, ο Δρ Magalhães είπε ότι μπορεί μόνο να κάνει εικασίες πότε θα δούμε γιατρούς να μπορούν να συνταγογραφούν ριλμενιδίνη ως παρέμβαση κατά της γήρανσης.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως συνταγή αντιγήρανσης, παρόλο που υπάρχουν μερικά φάρμακα που έχουν διαφημιστεί [ως] ότι έχουν πιθανές αντιγηραντικές ιδιότητες», εξήγησε. «Από κανονιστική άποψη, δεν είναι επίσης σαφές εάν μπορούν να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη γήρανση, αν και εμείς και άλλοι [έχουμε]  πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ».

«Πιστεύω ότι θα είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν τα φάρμακα μακροζωίας, συμπεριλαμβανομένης της ριλμενιδίνης, για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, υπόκεινται φυσικά σε περισσότερες μελέτες», πρόσθεσε ο Δρ Magalhães.

«Με άλλα λόγια, νομίζω ότι πρώτα θα δούμε τα φάρμακα μακροζωίας να επαναπροορίζονται για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και, εάν είναι επιτυχές, οραματίζομαι ένα μέλλον όπου θα έχουμε φάρμακα μακροζωίας που χρησιμοποιούνται ως αντιγήρανση ως μορφή προληπτικής παρέμβασης ή προφύλαξης».