Θα μπορούσε ο γάμος να αποτρέψει την άνοια;

Πολλές είναι οι αναφορές στη βιβλιογραφία όπου οι επιστήμονες συνδέουν την εκδήλωση άνοιας με την κοινωνική και την οικογενειακή κατάσταση. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, προχώρησε ακόμη περισσότερο, συνδέοντας την εκδήλωση της νόσου με το γάμο. Όπως αναφέρεται, οι έγγαμοι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια καθώς μεγαλώνουν.

Από την άλλη πλευρά, οι διαζευγμένοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα εκτιμάται ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητας για να αναπτύξουν άνοια. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως σε χειρότερη θέση είναι οι διαζευγμένοι άνδρες τη μελέτη και λιγότερο οι διαζευγμένες γυναίκες.

Σε μία από τις πρώτες μελέτες αυτού του είδους, ο Hui Liu, καθηγητής κοινωνιολογίας, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τέσσερις ομάδες ανύπαντρων ατόμων: α) διαζευγμένοι ή χωρισμένοι, β) χήρους, γ) εκείνους που δεν παντρεύτηκαν ποτέ και δ) που συζούν. Από τις παραπάνω κατηγορίες αποδείχτηκε ότι οι διαζευγμένοι είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology, έρχεται σε μια εποχή που 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. ζουν με τη νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, που κοστίζουν 290 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, είπε ο Liu.

“Η έρευνα αυτή είναι σημαντική επειδή ο αριθμός των ανύπαντρων ενηλίκων σε μεγάλες ηλικίες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και οι συζυγικές ιστορίες τους γίνονται πιο περίπλοκες”, δήλωσε ο Liu. “Η οικογενειακή κατάσταση είναι ένας σημαντικός κοινωνικός-προστατευτικός παράγοντας τον οποίον όμως αρκετοί παραβλέπουν στη σχέση του με την άνοια”.

Ο Liu και οι επόμενοι ερευνητές του ανέλυσαν τα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα από τη μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδότηση από το 2000 έως το 2014. Το δείγμα περιελάμβανε περισσότερους από 15.000 ερωτώμενους ηλικίας 52 ετών και άνω κατά το 2000, και οι ερευνητές «μετρούσαν» τη γνωστική τους λειτουργία κάθε δύο χρόνια, αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διαφορετική οικονομική κατάσταση ευθύνεται μόνο εν μέρει για τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας μεταξύ διαζευγμένων, χήρων και για τους ανύπαντρους, ενώ δεν ευθύνεται για μεγαλύτερο κίνδυνο σε ανθρώπους που έχουν σύντροφο. Επιπλέον, οι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η συμπεριφορά και οι χρόνιες παθήσεις, επηρέασαν ελαφρώς τον κίνδυνο μεταξύ των διαζευγμένων και των παντρεμένων, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν άλλες οικογενειακές καταστάσεις.

“Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας και τους επαγγελματίες που προσπαθούν να εντοπίσουν καλύτερα τους ευάλωτους πληθυσμούς και να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές παρέμβασης για να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας”, ανέφερε ο Liu.

άνοιαγάμος