Θεσμοθετούνται από σήμερα αλλαγές για την φαρμακευτική πολιτική

Παρά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών, η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην θεσμοθέτηση νέων διατάξεων σχετικά με το clawback αλλά και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης φαρμάκων. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο “Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις“, υπάρχουν σημεία τα οποία αιφνιδιάζουν την φαρμακευτική αγορά.

Μάλιστα το ιδιαίτερα σημαντικό  θέμα της μηνιαίας προκαταβολής clawback το είχαμε αναδείξει στις 23/6.

Σύμφωνα με πληροφορίες με υπόμνημα του ο ΣΦΕΕ αντιδρά στις νέες διατάξεις και σημειώνει τη σημασία της προβλεψιμότητας, αναφορικά με το άρθρο 63, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική καταβολή σε μηνιαία βάση του 70% του clawback, από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

“Αγκάθι” το clawback

Αυτό που επισημαίνεται από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών είναι πως η ανάγκη ελέγχου τόσο του ύψους του clawback όσο και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αντί για παρεμβάσεις που αλλάζουν τον επιμερισμό του, όπως έγινε πρότινος με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού σε 80/20, είναι επιτακτική.

Επιπροσθέτως, είμαστε ήδη στα μέσα της χρονιάς και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν λάβει ακόμα τα σημειώματα του clawback για to δεύτερο εξάμηνο του 2020 για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Είναι αυτή η καθυστέρηση που εντείνει τα σοβαρά προβλήματα προβλεψιμότητας αλλά και διαφάνειας, εκθέτοντας φορολογικά τις εταιρείες.

Βέβαια να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο διήμερο υπήρξαν αναφορές για μείωση του clawback μετά από 8 χρόνια, κάτι το οποίο βέβαια ουδείς γνωρίζει πως προέκυψε.

Θα πρέπει να θυμίσουμε, δε, πως το μέτρο των υποχρεωτικών αυτόματων επιστροφών της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) ως προσωρινό μέτρο το 2012 και έχει ήδη παραταθεί έως το 2025.

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται πως ακόμη και η εισαγωγή της έννοιας του επιμερισμού του κινδύνου στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, όπως αυτό περιγράφεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία κρίνεται καταρχήν προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να συνοδευτεί με σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα στον τομέα του φαρμάκου, σε συνδυασμό βέβαια και με τον έλεγχο της δαπάνης και τη μείωση της σπάταλης.

Εμπιστευτικότητα στη διαπραγμάτευση

Οι προβληματισμοί επεκτείνονται όμως και στο άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου και σχετίζονται με τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας στη διαδικασία υπολογισμού εκπτώσεων και ωφελημάτων δημοσίων νοσοκομείων από αγορές φαρμάκων.

Όπως εξηγούν, οι εκπτώσεις που δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά την διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, όμως, οι πιστώσεις που προβλέπονται να δίνονται προς τα νοσοκομεία από τους ΚΑΚ διακυβεύουν την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Σε ό,τι δε αφορά στη διαδικασία της τιμολόγησης, διαφαίνεται κίνδυνος έκθεσης της Ελλάδας στο πλαίσιο τιμολόγησης βάσει χωρών αναφοράς. Φαίνεται να παρεμβαίνει σε όσα έχουν συμφωνηθεί για τα νοσοκομειακά φάρμακα, βάσει των οποίων όσα σκευάσματα της εν λόγω κατηγορίας έχουν περάσει διαπραγμάτευση θα πρέπει να δρομολογούνται μέσω μια Κεντρικής διαδικασίας τιμολόγησης και μόνο με δελτίο αποστολής προς τα νοσοκομεία, ώστε να διατηρείται η εμπιστευτικότητα των συμφωνιών.

Σημειώνεται, δε, πως θα πρέπει να χορηγείται ένα συνολικό πιστωτικό μαζί με rebate & clawback & εμπιστεύτηκες εκπτώσεις και όχι ξεχωριστά όπως γίνεται σήμερα. Ο κίνδυνος να υπολογιστεί εταιρείες η έκπτωση ιδίως για εκείνες τις εταιρίες που έχουν μόνο ένα φάρμακο με συμφωνία είναι ορατός.

νομοσχέδιοφαρμακευτικές εταιρίεςClawback ΕΟΠΥΥΣΦΕΕφαρμακευτική πολιτική